DE ULTIEME REISGIDS VOOR KAAPSTAD, ZUID-AFRIKA

Ik kan het bijna niet geloven als ik achterom kijk: ik woon inmiddels alweer 4,5 maanden in Kaapstad. Ik ben eindelijk op het punt gekomen dat ik me ècht thuis voel, met een vaste vriendengroep, een fijne routine, mijn favoriete plekjes waar ik vaak kom en ik ken de stad op m'n duimpje. Ik denk dat ik mezelf gevoelsmatig nu aardig in hokje local kan duwen. Ik begin steeds vaker berichtjes te ontvangen van mensen die enthousiast zijn geworden over Zuid-Afrika en benieuwd zijn naar mijn ervaringen, insider tips en aanraders. Dus hierbij: de ultieme reisgids voor Kaapstad, Zuid-Afrika. Van mij, voor jou. 

De ultieme reisgids voor Kaapstad, Zuid-Afrika

Van handige apps om te downloaden voor je reis naar Zuid-Afrika tot aan de veiligheid in Kaapstad. Van in welke wijk je het beste kunt verblijven tot aan de beste reistijd. Alles komt aan bod in dit artikel! Mocht je nog vragen hebben of informatie missen, laat het me gerust weten. Dan voeg ik het met veel plezier toe!
Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika

Handige apps om te downloaden

1. EskomSePush
De beste app om op de hoogte te worden gehouden van loadshedding. Loadwattes?! Lang verhaal kort: in Zuid-Afrika is door een corrupte regeling niet genoeg elektriciteit beschikbaar om alle steden van elektriciteit te voorzien. Het kan dus zomaar zijn dat je rond etenstijd niet kunt koken of 's avonds in het donker zonder WiFi en televisie zit. Het is daarom wel handig om te weten wanneer in jouw wijk de stekker eruit wordt getrokken. Dan kun je jouw plannen daar namelijk op afstemmen (en kaarsjes en een goed boek inslaan!). Veel hotels en Airbnbs hebben gelukkig wel een generator, maar dat is zeker niet overal zo! Let op: tijdens loadshedding doen dingen als stoplichten en straatverlichting het vaak ook niet. Pas dus ook goed op in het verkeer! 

2. Uber
De beste manier om je te verplaatsen in de stad. Het openbaar vervoer is hier niet zo lekker geregeld, en ook niet bepaald veilig, en niet alle delen van de stad zijn per voet toegankelijk. Geen zorgen, Uber is hier hartstikke goedkoop! Je betaald soms maar een paar euro om van de ene naar de andere kant van de stad te gaan. 

3. SnapScan
Een handige app om snel te betalen in bijvoorbeeld restaurants. Je kunt bijna overal terecht met deze app en op die manier hoef je nooit al teveel cash op zak te hebben. 

4. XE Currency
De app die ik vrijwel dagelijks gebruik om te kijken hoeveel euro zoveel rand is. Echt een aanrader, want de app is iedere minuut up-to-date van de laatste wisselkoers. 
Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika
Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika

Veiligheid in Kaapstad

Kaapstad is inderdaad niet de meest veilige bestemming die je ooit zult bezoeken. Het is belangrijk dat je je aan een aantal "spelregels" houdt. Met dit in je achterhoofd kun je prima op een veilige manier door de stad manoeuvreren. De belangrijkste regel is dat je na het donker niet meer over straat kunt lopen, ook niet voor een paar meter. Gelukkig is Uber je redder in nood en kun je na zonsondergang overal op een veilige manier met de auto komen. Daarnaast raad ik je af om met je telefoon (of een camera of andere dure spullen) in je hand over straat te lopen. Maak geen foto's, ga niet met iemand bellen en als je de weg kwijt bent, kun je het beste even een winkel inlopen en vanuit daar kijken wat de beste route is. Zit je in de auto met je ramen open? Ook dan raad ik het af om met dure spullen op schoot of in je hand te zitten. Leg ze tussen je benen of sluit de ramen van je auto. Laat ook nooit iets onbeheerd achter! Ik kan het aanraden om je waardevolle spullen in een heuptasje of dicht op je lichaam te dragen (ook als je in een restaurant zit!); schouder- of handtassen kunnen makkelijk uit je handen gegrist worden. Let extra op als iemand je aanspreekt op straat, dit is vaak een manier om je af te leiden en je te bestelen. Tot slot is het altijd goed om over straat te lopen met een zelfverzekerde houding. Je bent dan een minder makkelijk doelwit dan iemand die eruit ziet alsof je de weg kwijt bent. Ik heb zelf gelukkig niets vervelends meegemaakt in het halfjaar dat ik hier heb gewoond, dus ik hoop dat dit voor jou net zo is! 
Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika
Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika

Wijken in Kaapstad

1. Sea Point
Een heerlijke, zeer veilig wijk aan zee. Vanaf deze wijk loop je zo de Sea Point Promenade op en dit is je absolute go-to spot om zonsondergang te bekijken. 

2. Waterfront
Dit is misschien wel het meest toeristische gedeelte van Kaapstad. Je ziet hier dan ook weinig locals rondlopen. Er is hier genoeg te doen om je een middagje te vermaken, en hoewel het een erg veilige wijk is, zou ik hier persoonlijk niet zo snel een appartementje huren. 

3. Green Point
Green Point ligt tussen Sea Point en V&A Waterfront in. Het is qua sfeer erg vergelijkbaar met Sea Point, maar dan gewoon net ietsje minder mooi. Het is wel een relatief veilige wijk! 

4. Camps Bay 
Camps Bay is een zeer veilige, maar dure wijk. Hier wonen dan ook de mensen met geld. Je kijkt je ogen uit; dikke villa's, snelle auto's en ruim opgezette straten. Kortom, een prachtige wijk om een keer een drankje te doen of een middagje op het strand te vertoeven, maar ik zou vanwege de hogere prijzen niet aanraden om hier te verblijven (tenzij je natuurlijk zin hebt om even lekker te spenden!). 

5. City Bowl
City Bowl vormt het centrum van Kaapstad en ligt precies tussen de Tafelberg en de oceaan in. Naast mijn favoriete restaurants, vind je hier prachtige Victoriaanse gebouwen en moderne kantoren. In Bree Street en Long Street bruist het altijd van leven en dit is dan ook de perfecte plek voor een avondje uit. Het is misschien niet de meest veilige wijk van de stad, maar ik heb hier een aantal maanden zonder problemen heerlijk gewoond. De beste wijk als je het fijn vindt om lekker centraal te zitten!

6. Gardens
Ook Gardens is een wijk dat aan de Tafelberg en Lions Head ligt en valt onder de noemer stadshart. Een prima wijk waar je, mede door de vele toeristen, prima veilig rond kunt wandelen. Daarnaast bruist deze wijk van de allerlekkerste eettentjes en hippe barretjes! Ook in de nabijgelegen wijk Tamboerskloof kun je dezelfde sfeer en mate van veiligheid verwachten. 

8. Bo-Kaap
Bo-Kaap is een super kleurrijke wijk en daardoor erg fotogeniek, maar (er is helaas een maar) het is absoluut geen veilige wijk. Loop er een keertje een rondje met je camera en probeer deze wijk verder te vermijden. 

9. De Waterkant
De Waterkant, niet door de war halen met de wijk Waterfront, ligt precies tussen de wijk Waterfront, Bo-Kaap en City Bowl in. Persoonlijk vind ik dit een vrij ongezellige en saaie wijk, met weinig aanbod van eetgelegenheden en dergelijke. 

10. Woodstock 
Woodstock wordt door veel mensen als onveilig bestempeld, maar persoonlijk vind ik het een hippe en een echte upcoming wijk (met een rauw randje). Veel Zuid-Afrikaanse vrienden van mij wonen in deze wijk en je vindt er lekker veel straatkunst en alternatieve hotspots. Bijkomend voordeel: accommodaties zijn hier een stuk goedkoper dan in de rest van de stad!

11. Observatory
Ook een van mijn favoriete wijken, omdat het gevuld zit met vintage gems, alternatieve koffiespots en vegan lunchtentjes! Vooral Lower Main Road is een aanrader, daar vind je wel tientallen tweedehands winkeltjes waar altijd wel wat te scoren valt.  Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika
Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika

De beste tips voor Kaapstad

Ik heb inmiddels een heel arsenaal aan tips verzameld, van de lekkerste plekjes om te eten tot aan de mooiste stranden van de stad en omgeving. Ik heb hieronder al mijn artikelen over Kaapstad voor je verzameld. Pak een lekker bakkie pleur, leun achterover en laat je inspireren!

Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika

De beste reistijd voor Kaapstad

In principe kun je Kaapstad het hele jaar door bezoeken, maar van oktober tot april kun je rekenen op mooi weer. Vooral de maanden december, januari en februari zijn warme zomermaanden, met uiteraard veel zon, evenementen en festivals. Dit zijn dan ook de drukste maanden qua toeristen, maar daardoor is de stad wel lekker bruisend. Je moet je bedenken dat de winter in Nederland de zomer in Zuid-Afrika is en tijdens de zomer in Nederland is het dus winter in Zuid-Afrika. Doordat Kaapstad aan zee ligt, kan het tijdens die periode flink fris worden, met veel wind en zelfs regen. 
Lacherelle de ultieme reisgids voor Kaapstad Zuid-Afrika

Simkaart kopen

Vodacom en MTN zijn de beste telefoonmaatschappijen om een simkaartje aan te schaffen. Ze hebben goed bereik en databundels voor een goede prijs. 

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram