RONDREIS NAMIBIË: DE ULTIEME ROUTE + HANDIGE TIPS

Laat ik maar gelijk even keihard met de deur in huis vallen: wat is Namibië een ongelofelijk prachtig en bijzonder land! Waar je in het noorden imposante gebergtes en nationale parken vindt (waar je gewoon eventjes de Big Five kunt spotten!), heb je in het westen de prachtige kustlijn en een met dolfijnen en walvissen gevulde oceaan, het zuiden staat op haar beurt weer bekend om de uitgestrekte woestijnlandschappen. Ik ben lang niet in een land geweest dat zó divers is. Ook van plan om een rondreis door Namibië te maken? Doen! Het is zeker een bestemming dat wat uitzoekwerk vraagt, dus ik deel de ultieme route en handige tips met je. 

Rondreis Namibië: de ultieme route + handige tips

Oké, om je een beetje een idee van Namibië te geven: het land is ongeveer 20x groter dan Nederland. Het is na Mongolië een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Sterker nog, het land telt meer zeehonden dan inwoners, no joke. Het mobiele netwerk en bereik laten je regelmatig in de steek en ook Google Maps werkt niet altijd even lekker mee, dus maak gebruik van een alternatieve app zoals Tracks4Africa of maps.me om je kaarten offline te kunnen downloaden. Dus ik raad je absoluut aan om bij aankomst op de luchthaven gelijk even een simkaart te halen. Bereid je tot slot voor op heel veel gravel roads, dus met een 4x4 speel je zeker op safe. Zelf ben ik met een SUV op pad gegaan en dat was soms wel een beetje doorbeuken (en resulteerde in vast komen te zitten in het zand te midden van de woestijn). Maar hey, het avontuur wacht op je! Lees snel verder en ontdek de ultieme reisroute door Namibië. 
Lacherelle rondreis Namibië de ultieme route handige tipsLacherelle rondreis Namibië de ultieme route handige tipsStop 1: Windhoek
Vanuit Kaapstad in Zuid-Afrika vlogen we naar Windhoek, waar we gelijk onze huurauto opgehaald hebben. Windhoek is de hoofdstad en ook gelijk de grootste stad van Namibië, maar verwacht daar niet teveel van. Zoek je nog een lekker tentje om te eten? Breng dan een bezoekje aan Cape Town Fish Market Windhoek. Hier at ik de lekkerste sushi die ik in maanden heb gegeten!

Stop 2: Waterberg Plateau National Park
Vanuit Windhoek rijd je in +/- 3,5 uur naar Waterberg Plateau National Park, een zeldzaam gebergte in Namibië vanwege de vruchtbare grond. De groene omgeving en de roodbruine rotsen zijn iconisch voor dit deel van het land en lenen zich perfect voor een hike in het gebied! Overigens zijn veel routes alleen met gids te betreden, voornamelijk omdat hier ook wilde neushoorns rondlopen. Lacherelle rondreis Namibië de ultieme route handige tipsStop 3: Etosha National Park
Ongeveer 4 uur rijden verderop ligt Etosha National Park, mijn favoriete stop op deze route. Je kunt hier namelijk op safari! Wilde dieren spot je hier dan ook in overvloed. Zo zag ik bijvoorbeeld hoe een leeuw haar welpjes een springbok voerde, zo bijzonder! Nooit eerder had ik zó erg het gevoel alsof ik live naar National Geographic aan het loeren was. Ook neushoorns, giraffen en olifanten kom je hier regelmatig tegen. 

Ik verbleef tijdens mijn tijd in Etosha National Park in Etosha Village. In één woord: een dikke aanrader! De accommodatie ligt op 5 minuten rijden van Andersson Gate en is de meest ideale ingang wanneer je verblijft aan de kant van Okaukuejo. Je kunt hier verschillende activiteiten boeken, zoals een game drive en begeleide wandelroutes. Je slaapt in schattige Afrikaanse hutjes en er zijn maar liefst twee zwembaden beschikbaar voor de nodige verkoeling. Vanaf je hutje heb je verschillende uitkijkpunten waar je kleine wilde dieren kunt spotten. Lacherelle rondreis Namibië de ultieme route handige tipsStop 4: Spitzkoppe
Na een paar dagen de Big Five spotten is het tijd om verder te rijden naar je volgende bestemming. Op ongeveer 5 uur rijden verderop ligt Spitzkoppe. Spitzkoppe ligt in Damaraland, een regio in het noorden van Namibië, en staat bekend om haar surrealistische rotsen en gigantische gebergtes. 

In omgeving Spitzkoppe kun je perfect genieten van een adembenemende sterrenhemel, dus het is absoluut aan te raden om te gaan kamperen. Heb je zelf geen tent meegenomen? Huur dan een volledig uitgeruste tent op Achab Camping. De accommodatie ligt letterlijk in de middle of nowhere, met bizar uitzicht op de bergen. Aan je telefoon heb je hier helemaal niks, maar je kunt een kampvuurtje bouwen, er is een zwembad aanwezig en er lopen paarden los op het terrein. Vervelen zul je je dus zeker niet! Neem een wijntje mee, gooi je hoofd achterover en geniet van het uitzicht dat moeder natuur je te bieden heeft.Lacherelle rondreis Namibië de ultieme route handige tipsStop 5: Swakopmund
Vanuit Spitzkoppe is het slechts een kleine autorit van 2 uur naar Swakopmund. Een fijne bestemming om even af te koelen en tot rust te komen. Swakopmund heeft een unieke ligging tussen zee en duinen en het is een van de weinige plekken ter wereld waar de woestijn en de oceaan elkaar ontmoeten. Aanraders zijn dan ook met een quad door de woestijn racen, kajakken met zeehonden en een walvis- en dolfijncruise boeken. Bij de laatste activiteit ga je vanuit Walvis Bay met een catamaran de oceaan op en onderweg kom je pelikanen, flamingo's, zeehonden, dolfijnen en met geluk ook walvissen tegen. Aan boord krijg je verse oesters, borrelhapjes, champagne en 'Namibian coffee' (wat dus gewoon sherry is). Wellicht een tikkeltje toeristisch, maar we hebben wel oprecht genoten van de rustgevende ochtend op het water met uitzicht op de dolfijnen. 

Nog een tip voor een restaurant: The Tug Restaurant. Een restaurant gebouwd in een oude sleepboot. Je hebt vanaf hier het beste uitzicht op het water en je besteld er heerlijke, verse vis. Ook Jetty 1905 Restaurant is een dikke aanrader en biedt prachtig uitzicht op de pier en het water (vooral met zonsondergang)!Lacherelle rondreis Namibië de ultieme route handige tips
Lacherelle rondreis Namibië de ultieme route handige tipsLacherelle rondreis Namibië de ultieme route handige tipsStop 6: Sosussvlei 
Tijd om verder te rijden naar je laatste stop op deze route: Sossusvlei. Stop onderweg van Swakopmund naar Sossusvlei even bij Tropic of Capricorn (een Steenbokskeerkring; een kleine cirkel die rond de aarde ligt) en Solitaire Lodge, het meest fotogenieke tankstation van Namibië. Een fijne manier om de lange autorit van circa 6 uur op te breken. 

Eenmaal in Sossusvlei aangekomen, wachten de allermooiste duinen en valleien die je ooit gezien hebt op je. Een paar hoogtepunten in Sossusvlei: Big Daddy, Big Mama, Deadvlei en Dune 45. Let wel op dat je deze niet midden op de dag bezoekt, want dan is het standje verbranden in de woestijn. Het is daarnaast aan te raden om dichte schoenen of laarsjes aan te trekken, zodat het hete zand niet in je schoenen terecht komt. Tot slot kun je het Namib-Naukluft National Park echt alleen met een 4x4 betreden. Ben je lekker naïef, zoals wij dat waren, dan kom je gegarandeerd vast te zitten in het zand met je auto. Je kunt gelukkig een jeep met gids bij de ingang van het park huren die je langs alle bezienswaardigheden brengt. 

Dan nog even aandacht voor de allermooiste accommodatie waar ik ooit geslapen heb: We Kebi Safari Lodge. Ik weet niet of het de uitgestrekte vergezichten zijn, het overheerlijke eten, het Pinterest geïnspireerde interieur, het gastvrije personeel of het feit dat je hier 's ochtends nietsvermoedend koffie kunt drinken terwijl er nonchalant een hele familie neushoorns op steenworp afstand komt grazen... Maar dit plekje is zonder twijfel magisch! 

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram