Garden Route: de 8 mooiste stops die je niet mag overslaan

Garden Route: als een sprookje

De Garden Route is volgens velen een van de mooiste stukjes van Zuid-Afrika en daarom een must drive tijdens je vakantie in dit prachtige land. Het is een schilderachtige route langs de zuidkust van Zuid-Afrika. Tussen juli en december kun je niet om de bloemenzeeën die de kust sieren heen. Dat maakt het een wonderschoon plaatje en voelt bijna als een sprookje wanneer je er rijdt. Houd genoeg ruimte om te stoppen, want niet uitstappen is doodzonde. Take your time en geniet!

Garden Route: de 8 mooiste stops die je niet mag overslaan

Wat is de Garden Route?

De garden route is een ruim 300km lange kustroute in het zuiden van Zuid-Afrika. De route begint bij Storms River en eindigt in Mossel Bay. Omdat er nog veel mooie andere plekken zijn in deze regio wordt de route tussen Addo Elephant Park en Kaapstad door velen de Garden Route genoemd. Deze route is zo’n 700km lang en neemt je mee langs ruige kusten, gave wandelroutes, fantastische gouden zandstranden, unieke fauna, steden en velen unieke belevenissen. De Garden Route wordt door Nederlanders óók wel de tuinroute genoemd.

Hoeveel dagen heb je nodig voor de Garden Route?

Je kan de Garden Route binnen een paar uur rijden, maar dat zou ontzettend jammer zijn! Want zowel vóór als na de mooie kustroute vind je langs route 62 en de N2 prachtige en unieke bezienswaardigheden die je niet wil missen.

TIP: koop ook Lonely Planet Zuid-Afrika (Engelstalig)

Hoewel wij het sneller hebben gedaan, raden we je van harte aan om sowieso 6 dagen uit te trekken voor de Garden Route. Er zijn zoveel plekken absoluut de moeite waard, dat je het zonder haast moet doen.

Tijdens je reis over de Garden Route kun je op verschillende plekken overnachten. Wij bleven slapen in de omgeving van Addo, Tsitsikamma, Knysna en in Swellendam. Je kiest zelf voor één, twéé of misschien wel die nachten.

Wanneer wij in het buitenland een auto huren, doen we dat eigenlijk altijd via Sunny Cars. Vlieg je op Johannesburg, Kaapstad of Port Elizabeth en huur je vanaf daar een huurauto? Bekijk tarieven voor een huurauto bij Sunny Cars.

Garden-Route-Map

Garden Route: de 8 mooiste stops die je niet mag overslaan

#1. Port Alfred – Mansfield Game Reserve

Port Alfred ligt net buiten de Garden Route, maar toch nemen wij hem mee in dit lijstje. Port Alfred ligt een uurtje rijden van Port Elizabeth, maar dan de andere kant van de Garden Route op. Veel toeristen slaan deze plaats en daardoor het Mansfield Game Reserve over en dat is wat ons betreft heel erg zonde! Wij rijden vanaf Johannesburg naar het noorden van het Krugerpark en zo helemaal richting Port Elizabeth naar Kaapstad. Omdat de meeste mensen beginnen in Port Elizabeth of vliegen van Durban naar Port Elizabeth wordt Port Alfred meestal overgeslagen. Rijd je net als ons de hele route? Maak hier dan zeker een stop.

Via Instagram en verhalen van andere reizigers weet ik dat je in het Mansfield Game Reserve heel dichtbij giraffen kan komen als je geluk hebt. We hebben geluk! Zodra we de poort binnenkomen rijden ontsnapt er een giraffe met ons mee richting de schuren van de boerderij waar we uitleg krijgen over de game reserve. We rijden nog minder dan stapvoets om hem niet te laten schrikken. Wanneer we uitstappen wordt direct gevraagd of ik even dichterbij wil komen. SURE! En dan komt een lang gekoesterde droom uit. Ik sta naast een Giraffe, er pal naast en ik kan hem aaien. IK aai de Giraffe. En weet zeker dat mijn mooie mama bij ons is. Dit had ze voor geen goud willen missen. Ik heb niet alleen een droomreis voor mezelf en voor ons gemaakt, maar het was ook haar droomreis. Al die dieren en dan bovenop alles haar eeuwige favoriet te mogen aaien.

Garden Route: de 8 mooiste stops die je niet mag overslaan

Garden Route: de 8 mooiste stops die je niet mag overslaan

#2. Addo Elephant Park

Wist je dat Addo Elephant Park het 3e grootste Nationale Park is van Zuid-Afrika? Zoals de naam je wellicht al doet vermoeden leven hier ontzettend veel olifanten. Naast de 600! olifanten, leven er ook veel andere dieren in dit park. Naast de grote Big Five kun je hier zelfs de Big Seven spotten. De Big Five bestaat uit de leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Bij de Big Seven komen hier de witte haai en de walvis bij.

Addo Elephant National Park is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Na verloop van tijd was het ruim zestienhonderd vierkante kilometer groot en bood het ruimte aan de Grote Vijf van de Sondagsrivier naar het dorp Alexandria. Het eiland St. Croix en het Vogeleiland horen daar ook bij, wat belangrijke broedplekken zijn voor onder andere pinguïns. St. Croix is zelfs de één na belangrijkste broedplek voor pinguïns. Later is het park uitgebreid naar zesendertighonderd vierkante kilometer. Hierdoor kun je niet alleen de Grote Vijf, maar ook de witte haai en de walvis spotten in hun natuurlijke leefomgeving.

➸ Voor- en na onze Safari door het Addo Elephant Park verbleven wij in de Dungbeetle River Lodge. Deze lodge is erg ruim, heel knus en ligt op zo’n 15 minuten rijden van het Addo Elephant Park. Je vindt in dit plaatsje een aantal supermarkten zodat je zelf eten kunt maken of halen, maar er zijn ook wat restaurantjes en een pub.

#3. Jeffreysbaai

Jeffrey’s Bay is gelegen aan de Garden Route in de provincie Oost Kaap. Surfers vanuit de hele wereld komen hier samen om te genieten van zon, zee, gouden stranden en de legendarische golven. Het is één van de beste surflocaties ter wereld. Ook voor beginnende (kite)surfers is dit een goede plaats. Naast golven en wind zijn er ook een hoop instructeurs die je voor een- of meerdere lessen in kunt schakelen. Daar waar prachtige golven zijn, helder water en een heerlijke temperatuur, zullen ook dolfijnen zich goed thuis voelen.

Garden Route: de 8 mooiste stops die je niet mag overslaan

#4. Bloukrans Bridge (bungeejumpen) & Storms River Hangbrug

De Bloukrans Bridge is bij velen welbekend. Deze gigantische brug is 216 meter hoog en de echte adrenalinejunks kunnen hier vanaf bungeejumpen. Zo’n held was ik niet. Ik had een ticket op zak, maar besloot last minute niet te gaan. Mooie reden om nog een terug te gaan ;-). Het uitzicht dat je vanaf deze brug hebt over de zee en de rivier is echt fantastisch. Ooit al eens willen bungeejumpen? Dan is dit wel dé plek om het te doen. Het is raadzaam om je ticket om te springen vooraf te boeken.

Na deze adrenaline kick is het niet vervelend om in wat rustiger vaarwater te komen. Rijd dan door richting National Park Tsitsikamma en wandel over de Storms River Bridge. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over een diepe kloof. Na de brug raden we je aan om minimaal één hele dag te verblijven in Tsitsikamma. Je kunt hier wandelen, kajakken en er zijn canopy tours. Meer dan voldoende activiteiten in ieder geval!

TsiTsikamma Zuid-Afrika

#5. Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma National Park is wat ons betreft één van de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika. het park staat bekend om zijn prachtige kustlijn en mooie regenwoud. Je kunt hier hiken, ziplinen, kajakken, op canopy tour en dolfijnen spotten! Tsitsikamma is echt een parel en die mag je niet overslaan wanneer je de Garden Route rijdt!

Wanneer je gaat kajakken verlaat je de toeristische paden en kajak je een stukje over de zee en de stormsrivier. De gidsen vertellen je veel over de natuur en de dieren die hier leven. Je bent een uurtje of drie onderweg. Ook zo’n tour boeken? Dat kan hier voor €73,55 per persoon.

Wij verbleven hier nog géén hele dag en we kwamen uuuureeen te kort. Ik raad je aan om hier sowieso een nacht te blijven slapen, dat kan op fantastisch mooie plekken.

➸ Bekijk tarieven voor een overnachting in Tsitsikamma.
 

Meer lezen over Tsitsikamma National Park?


 

Dolfijnen-Knysna-Zuid-Afrika

Knysna-Zuid-Afrika

#6. Spot dolfijnen en walvissen in Knysna

Wij vonden het plaatsen Knysna echt waanzinnig leuk om te verblijven. De omgeving is zo ontzettend mooi. Je hebt hier veel lookout punten, maar het mooiste uitzichtpunt is toch wel ‘Heads Lookout’, zo’ 150 meter verder ligt ‘Knysna Beach Lookout’. Je komt hier makkelijk door te parkeren en een stukje te wandelen.

Naast deze lookouts staat Knysna bekend om zijn verse vis (jummm voor de Oesterfans onder andere). Het is hier ook mogelijk om met een boot mee te gaan en walvissen en dolfijnen te spotten. Je gaat vaak voor de walvissen mee, maar dolfijnen kom je vrijwel altijd tegen. Het zijn hele sociale dieren die graag een kijkje nemen wanneer er een boot langs vaart. Walvissen zagen we van héél ver. Dolfijnen zoals je op de foto ziet van héél dichtbij. Een lang gekoesterde droom (wederom) die uitkwam. Mama’s lievelingsdier is een giraffe, die van mij al sinds klein meisje dolfijnen. kwamen we zo dicht in de buurt van zowel giraffen als dolfijnen tijdens deze trip: heel bijzonder!

Swellendam Sunset Zuid-Afrika

#7. Swellendam

Na een verblijf in Knysna rijd je door richting Swellendam. Swellendam is een hele leuke en gezellige tussenstop op de lange weg naar Kaapstad. Er zitten in- en rondom Swellendam veel goede restaurants (laat de hotel- of B&B-eigenaren vooral tips geven) en wandelen kun je hier in de omgeving heel goed. Heb je een bezoek aan Natuurreservaat De Hoop op je planning staan? Dan is overnachten in Swellendam ook een goed idee. Je bent er binnen een uurtje en de route is erg mooi.

Wij overnachten twee nachtjes bij Babette Bed & Breakfast. Ze zijn hier enorm gastvrij en de ontbijtjes zijn lekker! Op de dag van aankomst regende het pijpenstelen. Ik had de waterkoker al aanstaan om op te warmen toen de eigenaar twee glazen rode wijn kwam brengen. De kleine dingen doen het hem!

Natuurreservaat de Hoop

Natuurreservaat De Hoop

Natuurreservaat De Hoop

#8. Natuurreservaat de Hoop

Ik weet van velen dat ze Natuurreservaat de Hoop overslaan. Na het zien van veel wild als leeuwen en olifanten is dit ‘klein wild’, maar wat en boel liefde hebben wij voor dit Natuurreservaat. In de Hoop Nature Reserve is het vooral voor de echte natuurliefhebber goed toeven. Talrijke walvissen (op dit moment zo’n 120) bezoeken in het seizoen de baai waarvan de kustlijn bestaat uit zandstranden en rotsen. Daarachter ligt een uitgestrekt duinengebied, terwijl verder landinwaarts een groot vers watermeer met rietkragen het beeld bepaalt.

Ben je een vogelliefhebber? Dan ben je hier op de goede plek. Er zijn hier zo’n 260 vogelsoorten te vinden. Maar naast vogels spot je hier (mits in het juiste seizoen), zebra’s, elanden, flamingo’s, apen, bontebokken en walvissen. Wij zijn er in het seizoen van de walvissen (september), dus fietsen op de mountainbike, die je kan huren in het park als snel richting de baai. We spotten er een boel! Weliswaar in de verte, maar wat is het magisch. Er is in de verste verte niemand om ons heen te vinden. Een soort niemandsland met een ruige oceaan, hoge duinen en de walvissen. Een moment om nooit te vergeten.

Einde Garden Route - Kaapstad

Einde Garden Route - Kaapstad

De Whale Coast Route

De Garden Route loopt uiteindelijk over in de Whale Coast Route. Een route die ook absoluut de moeite waard is om te rijden. Vanuit de Whale Coast Route kom je uit in Kaapstad. Kaapstad was voor ons het einde van de reis. Wij reden vanaf Johannesburg helemaal richting Kaapstad en vlogen vanaf daar weer terug naar huis. Er zijn tal van mogelijkheden om van plek naar plek te komen in Zuid-Afrika. Veel mensen die in Johannesburg willen beginnen en richting Kaapstad gaan pakken een binnenlandse vlucht. Wanneer je genoeg tijd hebt, raden wij het van harte aan alles te rijden met een huurauto!