FEZ CITY GUIDE / MOROCCO

Koningsstad Fez krijgt van mij een dikke go op de lijst van Marokkaanse steden waar je geweest moet zijn. Met haar bijzondere ligging vlakbij het Atlasgebergte groeide Fez uit tot een zeer populaire reisbestemming. Verblijf in de oude medina en je hebt het gevoel alsof je in de Fata Morgana van de Efteling bent gestapt, maar een vergelijking met Aladdin is ook snel gemaakt. Het fijne is dat dit de grootste autovrije zone ter wereld is en bepakte ezeltjes het straatbeeld overnemen. Een labyrint van steegjes leiden je richting de kooplui die jou maar al wat graag een (al dan niet vliegend) tapijt of blinkend olielampje willen verkopen. Tussen het verdwalen (en dat is onvermijdelijk) door vind je een heleboel verborgen schatten en ik ga je vertellen welke je beslist niet over mag slaan! Klik vooral ook even door naar de Rabat city guide.

MUST DO'S
Madrassa Bou Inania / Rue Talaa Sghira, Fes
In de 14e eeuw bouwde de sultan Abu Inan Faris deze prachtige religieuze school, wat bol staat van gedetailleerd houtsnijwerk en mozaïeken. De entree kost je slechts een paar euro! 

Kairaouine Mosque / Qayruwan Quarters, Fes
Say what: dit is de één van de grootste moskeeën van heel Afrika! Deze plek wordt al eeuwenlang gezien als één van de belangrijkste spirituele plekken van de Arabische wereld. Helaas mag je als niet-moslim niet naar binnen (het is zelfs verboden), maar je kunt wel even naar binnen loeren en een glimp opvangen van al het pracht en praal dat achter de enorme versierde poortdeuren schuilgaat. 

Bab Bou Jeloud / Fes
Deze belangrijke blauw-paarse toegangspoort is je ingang naar de medina van Fez. De poort wordt omringd door een heleboel bedrijvigheid en is de beste plek als je op zoek bent naar de beste (en goedkoopste) restaurants.

Place Seffarine / Fes
In Fez is zo'n beetje alles wat je ziet handgemaakt, vooral als het om leer, keramiek en metaal gaat. Rond dit plein vind je tientallen metaalsmeden die hun producten voor je neus bewerken en verkopen. Alsof je opeens midden in de Middeleeuwen staat! Het plein heeft geen duidelijk adres, maar je kunt al van ver horen dat je in de buurt bent door het geluid van klinkende hamers op metaal.

Leather Tanneries / Rue Chouara, Fes
Lieve mensen, breng beslist een bezoek aan de oudste leerlooierij van de wereld. Hier worden dierenhuiden op traditionele wijze geverfd en gedroogd, wat een vrij indrukwekkend proces is. Het beste uitzicht heb je vanaf één van de omringde dakterrassen. Vergeet niet een takje munt mee te nemen naar boven tegen de verschrikkelijke stank. Ik kocht hier ook mijn nieuwe liefde: een bruine leren rugtas. Dus neem ook je afding-skills mee!

Rainbow Street Art / Rue Talaa Sghira, Fes
Met recht het meest fotogenieke straatje van de stad. Serieus, je kan hier gewoon niet om een foto heen. Zou het niet gewoon een ideetje zijn om de hele wereld een beetje in zo'n regenboogstijltje te gooien?

FOOD & DRINKS
Café Clock / Derb El Magana 7, Fes
Dit is één van de meest relaxte tentjes in town. Gooi jezelf de trap op en bemachtig een plekje op het dakterras in de zon voor een lekker koud sapje. Het allerleukste is nog wel dat ze hier iedere avond iets organiseren: van een filmavond in hun mini-bioscoop tot aan rooftop concerts. Je gaat jezelf  sowieso vermaken. Had ik al gezegd dat ze een kamelenburger op de kaart hebben staan?

Dar Tajine / Derb Elghorba Ancienne 71, Fes
De eerste avond hadden we gelijk een goede tent te pakken. De prijs is hier ietsje hoger dan gemiddeld (lees: nog steeds goedkoop), maar dan krijg je er ook een behoorlijk feestmaal voor terug. Een soort tafeltje dekje ;)

La Tarbouche / Rue Talaa Kebira 43, Fes
Door alle hoge muren is het soms lastig om leuke eettentjes te spotten, maar dit plekje loop je niet zomaar voorbij. Het ziet er vrij westers uit, maar ze hier hebben van alles op de kaart. Aanraders? De pizza en de avocado shake!

The Ruined Garden / Derb Idrissy Sidi Ahmed Chaoui 15, Fes
Neem plaats in de verborgen binnentuin en waan jezelf in een oase van rust in de drukke medina. Vrijdag is het couscousdag volgens de Marokkaanse gebruiken en daar heb ik dus 0% problemen mee (vooral op deze plek niet!). 

PLACES TO SLEEP
 Riad Fes Al Alcazar Suite & Spa / Derb Benniss Douh 16, Fes
Een riad is een traditioneel huis of paleis met een binnenplaats en jeetje mina, deze riad is koninklijk mooi! We voelden ons kleine prinsesjes in onze kleurrijke kamer dat nog groter was dan mijn hele huis. Het ontbijt was overigens ook niet te zuinig.

Dar Labchara / Derb Bechara Talaa Saghira 8, Fes
In dit hotel hebben we echt een paar ontzettend fijne nachten gehad. De manager is een lieve man die ons goed op weg heeft geholpen en er hangt een heerlijke sfeer in het hele verblijf. Extra pluspunt: het hotel bevindt zich in een zijstraatje van de hoofdstraat en de prijs is vooralsnog klein.

Riad Anata / Derb El-Hamia, Fes
Ik deze riad kun je slapen, maar ook een kookcursus volgen. Het is hier zelfs zo leuk, dat ik er een artikeltje over neerkrabbelde. Hier kun je dat vinden. 

Riad Tahra & Spa / Derb Sqallia Douh 11, Fes
Hoewel ik je niet persé kan aanraden om hier te slapen (wij hadden gedoe met onze kamer en daar werd precies géén oplossing voor geboden), kan ik je wel aanraden om voor de massage te gaan! Nog even alle spieren los laten kneden voor we in het vliegtuig terug naar huis sprongen, love it

THE END

1 Comments

Follow Me On Instagram