MAROKKAANSE KOOKCURSUS IN RIAD ANATA

Tijdens onze reis door Marokko maakten we een stop in Fez, waar we door het paradijselijke Riad Anata werden uitgenodigd om een kookcursus te komen volgen. Did someone say Moroccan food? Met een kwijlende bek namen we dit aanbod gulzig aan. Riad Anata is een Boutique Hotel waar je, naast leren koken, heerlijk kunt blijven slapen! Vanuit de chaotische medina is de Riad een oase van rust en warmte. Trek je terug in de hangstoel op het zonovergoten dakterras of neem plaats op één van de gezellige knalroze stoeltjes voor een glaasje traditionele muntthee.

Marokkaanse kookcursus in Riad Anata

Goed, een Marokkaanse kookcursus dus! Onze kok(ster) was de lieve Samira, die ons op de vroege ochtend meenam naar de bruisende markt van Fez. Onze rieten boodschappentassen werden volgegooid met al het lekkers dat de Marokkaanse keuken te bieden heeft; van handgemaakte couscous en geurende kruiden, tot aan artisjokken en gekke groenten die we in Nederland niet kennen. Samen besloten we uiteindelijk een tajine van groenten en couscous (inclusief in kaneel gewelde rozijntjes!) en een bananencake toe in elkaar te knutselen. Goed nieuws, want ik ga hieronder het hele recept met jou delen! 
INGREDIËNTEN (VOOR 4-5 PERSONEN)
- 7 winterpenen
- 6 artisjokken
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 bosje munt
- 1 bosje koriander
- 4 aardappels
- 3 courgettes
- 400 gram doperwten
- 300 gram kikkererwten (1 nacht laten wellen in koud water)
- 100 gram abrikozen
- 2 theelepels kaneel of 3 stokjes kaneel
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kurkuma 
- 2 theelepels ras  el hanout
- 1 theelepel komijn
- 1 kool
- 1 eetlepel suiker
- Peper en zout
- 1 puntje saffraan
- 500 gram couscous
- 100 gram rozijnen
- Sap van 1 citroen
- 1/2 pompoen
BEREIDINGSWIJZE

STAP 1
Snipper de knoflook en ui. Protip: laat de uien eerst even een paar minuten wellen in water om huilen tijdens het snijden tegen te gaan! Verwarm een beetje olie in een pan en fruit de knoflook en ui in 5 minuten met deksel op de pan.

STAP 2
Snijd ondertussen de artisjokken en smeer de artisjokkenharten met een deel van het citroensap in. Snijd en schil vervolgens de winterpenen, aardappels, courgettes, pompoen, en kool in grove stukken. Deze groenten gaan allemaal, samen met de doperwten, koriander en abrikozen, de tajine of pan in met een flinke scheut olijfolie en de knoflook en ui erbij. Kruid het geheel met wat gemberpoeder, kurkuma, ras el hanout, saffraan en peper en zout. Meng dit goed en plaats de deksel op de tajine of pan. Laat het geheel 8-10 minuten zachtjes stoven (halverwege omscheppen). Voeg in de laatste 2 minuten de kikkererwten aan de stoof toe. 

STAP 3
Doe nu de rozijnen in een pannetje en gooi er kokend water bij, genoeg om de rozijnen onder te dompelen. Voeg saffraan, peper en zout, kurkuma, gemberpoeder, olijfolie en de kaneel toe en laat het geheel 20-30 minuten koken. Voeg in de laatste 10 minuten de suiker toe. 

STAP 4
 Bereid ondertussen de couscous. In Marokko duurt het wel een paar uur om couscous klaar te maken, omdat ze geen instant couscous gebruiken. Was eerst de couscous in koud water en stoom het daarna drie keer: 25 minuten, 20 minuten en tot slot 15 minuten. Gebruik je couscous uit een pak? Volg dan de aanwijzingen zoals aangegeven. 

STAP 5
Bestrooi vlak voor het serveren de couscous met munt, wat citroensap, de rozijntjes en eventueel nog wat extra kaneel, peper en zout. Je bent nu helemaal klaar om jouw zelfgemaakte groentetajine met couscous te serveren en, that's the best part, op te eten! Ladhidh jddaan, zoals ze in Marokko zeggen.
Bedankt Riad Anata en onze mede-kookcursisten voor deze onvergetelijke en gezellige ervaring! Er wordt overigens iedere dag weer wat anders klaargemaakt, afhankelijk van waar jij zin in hebt (zo hadden wij overduidelijk zin in groentjes haha)!

Riad Anata Fez-Morocco / Derb El-Hamia, Fés Boulemane 30200, Marokko
Check de website of Instagram @riad.anata voor meer informatie.

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram