RONDREIS BRAZILIË: DE ULTIEME ROUTE VAN 3 WEKEN

Brazilië is een gigantisch land, dus het kan lastig zijn te bedenken waar je precies heen wilt. Om je een handje te helpen deel ik vandaag mijn reisroute van 3 weken met jou. Deze ultieme route brengt je langs de mooiste plekjes aan de zuidoostkust van Brazilië. Van bruisende steden tot aan exotische kustplaatsen. Vamos

De ultieme route van 3 weken

Let op: ik heb zelf een maand over onderstaande route gedaan, maar ik woonde een bruiloft bij die een week duurde, ik moest tussendoor twee weken werken èn ik geef de voorkeur aan slow travel. De afstanden zijn in Brazilië vrij groot, dus je bent hoe dan ook wel wat uurtjes onderweg. Ik heb in totaal twee binnenlandse vluchten moeten pakken, maar dat is nou eenmaal onvermijdelijk als je iets wilt zien. Goed om rekening mee te houden! 
Rondreis Brazilië ultieme route van 3 weken
Rondreis Brazilië ultieme route van 3 weken

Porto Seguro

Vanuit Amsterdam vloog ik naar São Paulo en vanaf daar pakte ik een binnenlandse vlucht naar Porto Seguro, waar mijn reis écht van start ging! Het stadje bestaat uit twee delen, een laag gelegen deel en een hoger gelegen deel. De bovenstad is het historische centrum, waar je de Safe Harbor Lighthouse, een Landmark Discovery (de plek waar de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral in 1500 voor het eerst voet op Braziliaanse bodem zette) en de Church of Our Lady of Pena kunt bezoeken. Je stapt echt even terug in de koloniale tijd! 

Als het donker wordt, is het tijd om naar de benedenstad te gaan. Hier kun je lekker rondlopen genieten van alle reuring op straat. Er zijn meer dan genoeg restaurantjes en barretjes waar je een gezellige avond kunt beleven! Ik had vooral last van mijn jetlag toen ik hier was, dus ik heb zelf niet veel ontdekt. Daarnaast verbleef ik slechts twee nachten in Porto Seguro, want mijn volgende bestemming stond op me te wachten... 
Rondreis Brazilië ultieme route van 3 weken

Caraíva

Caraíva is een heel bijzonder plekje. Dit is namelijk het magische dorpje waar ik de bruiloft van Braziliaanse vrienden bijwoonde. Dat ze uitgerekend deze bestemming als de fundering van hun kersverse liefdesverhaal kozen, is natuurlijk niet voor niks. Daarom heb ik een uitgebreide blog geschreven met tips voor deze verborgen parel in Brazilië!  
Rondreis Brazilië ultieme route van 3 weken

Rio de Janeiro

Ook Rio de Janeiro verdient een eigen blog, want er is zoveel te zien, doen en beleven in deze bruisende stad! Dat valt niet op twee handen te tellen. Lees dus snel verder en ontdek de 20 beste tips en bezienswaardigheden in Rio de Janeiro
Rondreis Brazilië ultieme route van 3 weken

Ilha Grande

Op slechts een paar uur rijden (en een halfuurtje met de boot) vanuit Rio de Janeiro vind je dit paradijselijke eiland. Ilha Grande behoort tot de archipel Angra dos Reis en bestaat in totaal uit zo'n 365 eilanden. Ilha Grande (wat dus 'groot eiland' betekent) is het grootste eiland in de rits eilanden. Ik kan aanraden om hier in ieder geval drie volle dagen te verblijven, zodat je genoeg tijd hebt om ook de omliggende eilanden èn de tropische wateren te ontdekken! 

Er worden talloze boottochten in de haven aangeboden waarbij je ook de optie hebt om onderweg te stoppen om te snorkelen. Zelf heb ik een boottochtje naar de Botinas Islands en Praia do Dentista gemaakt. Daarnaast nodigen de witte stranden en azuurblauwe wateren zeker uit tot een dagje strandhangen en even helemaal tot rust komen! Ik kan Praia do Galego en Praia Preta op Ilha Grande zeker aanraden. Ook leuk om te combineren met een wandeling door de jungle naar Aqueduto (de looproute staat heel duidelijk aangegeven op de bordjes). 

In Abraão, het grootste dorpje op het eiland, heb je meer dan genoeg plekjes waar je lekker kunt eten en borrelen. Ik raad overigens aan om ook in dit dorpje te overnachten, omdat de meeste excursies vanuit hier vertrekken en het hele eiland autovrij is. Voor ontbijt, lunch of een lekkere koffie was ik erg fan van Ateliê Cafeteria. Hier zit je namelijk letterlijk op het strand te eten, onder een grote boom met lampionnetjes erin. Hoe idyllisch! 
Rondreis Brazilië ultieme route van 3 weken
Rondreis Brazilië ultieme route van 3 weken

Paraty

Een koloniaal stadje met kleurrijke huizen, omgeven door het Atlantisch regenwoud, dàt is Paraty! Even terug in de tijd: in het jaar 1600 was Paraty een van de meest welvarende havens van Brazilië vanwege het goud en andere mijnopbrengsten uit de omgeving. Vandaag de dag is er niet veel meer van die haven over, maar het Portugese kolonialisme en de welvarendheid is nog altijd terug te zien in de autovrije straatjes van het historische centrum. 

Naast het centrum verkennen en een bezoekje brengen aan het hoogste punt van de stad vanaf Museu Forte Defensor Perpétuor, zit je ook in Paraty goed als het op strandhangen aankomt. Leg je handdoekje bijvoorbeeld uit op Praia do Jabaquara of Praia do Pontal. Daarnaast staat Paraty synoniem voor cachaça: de nationale drank die de basis vormt voor caipirinha's. Bezoek een distilleerderij in de buurt van het stadje om te proeven! Zoals genoemd ben je hier omgeven door het Atlantisch regenwoud, dus een jeeptour door de jungle van Serra da Bocaina National Park mag je eigenlijk ook niet overslaan! Ik boekte er eentje waarbij je ook langs de watervallen Cachoeira do TobogãCachoeira da Pedra Branca en Poço do Tarzan komt. Zwem in de verfrissende natural pools, leer meer over de inheemse plantensoorten en bomen die in het regenwoud groeien en loop een stukje over Camino D'Ouro (onderdeel van de Goudroute). 

Gastronomisch gezien zit Paraty ook lekker in de verf. Ga lekker eten en cocktails drinken met je voetjes in het zand bij BalacoBacco Beach Bar of neem plaats bij O Mercador en geniet van live muziek en verse vis. Voor koffie moet je bij Com Verso e Prosa Repouso e Café zijn, het lekkerste ijs vind je bij Gelateria Miracolo. Lekker als toetje, nadat je bij Restaurante Bartholomeu Cozinha Primitiva hebt gegeten. Jeetje, wat heb ik daar goede steak tartaar en risotto zitten smikkelen! 

São Paulo

Trek een volle dag uit om met de bus van Paraty naar São Paulo te komen. São Paulo behoort tot een van de grootste steden ter wereld. Toch moet ik eerlijk toegeven dat er niet bijster veel te beleven valt. Om die reden slaan veel reizigers deze miljoenenstad dan ook over, maar mijn terugvlucht was nou eenmaal vanuit São Paulo en ik heb hier een aantal vrienden wonen die ik graag wilde bezoeken! Zij hebben me dan ook naar een aantal verrassend mooie plekjes tussen de honderden grijze wolkenkrabbers meegenomen. Nergens anders in Brazilië zag ik zoveel indrukwekkende street art, kunstmusea en kunstgalerijen. Eén ding is zeker: het bruist hier van de kunst! 

We trappen af met mijn meest favoriete wijk van de stad: Pinheiros. Dan heb je ook gelijk een goede tip te pakken als je op zoek bent naar een fijne en veilige wijk voor een accommodatie. Mijn favoriete straat daar was Beco do Batman, waar het bruist van kunstzinnigheid. Vooral in het weekend is dit een echte creatieve broedplaats, met een markt waar locals zelfgemaakte en upcycle spulletjes, tweedehands items en kunst verkopen. Ook was ik erg onder de indruk van de wijk Liberdade, waar je de grootste Japanse community buiten Japan kunt vinden. Als je steengoede sushi wilt eten, dan moet je hier wezen! De hoofdstraat, Avenida Paulista, kun je ook zeker niet overslaan. Er valt hier genoeg te beleven om je een paar uur zoet te houden! Bezoek de rozentuin van Casa das Rosas, bekijk de skyline van São Paulo vanaf de bovenste verdieping op Sesc Avenida Paulista, leer meer over de geschiedenis van de stad kennen in Instituto Itaú Cultural (allemaal gratis toegankelijk) of ga een goed potje kunst kijken in Museu de Arte de São Paulo. In Ibirapuera Park, het grootste stadspark van de stad (formaatje Central Park in New York) moet je beslist eens naar Fundação Bienal de São Paulo en Museu de Arte Contemporãnea da Universidade de São Paulo (ook beide gratis toegankelijk). 

Ook voor schattige koffietentjes ben je in de wijk Liberdade aan het juiste adres. Mijn aanraders: Coffee Selfie en The Coffee. In Pinheiros raad ik Dois Trópicos aan, waar je tussen unieke handgemaakte meubelen (die je kunt kopen!) en het groen allemaal lekkere dingen kunt eten en drinken. Geef dus niet alleen je maag, maar ook je ogen de kost op deze fijne hotspot! Schuin tegenover dit zaakje vind je Las Hermanas Brechó, een van mijn favoriete tweedehands winkels in town. Jeetje, wat zijn we hier leuk geslaagd! Voor een gezonde, maar steengoede brunch zit je bij Dona Vitamina (in dezelfde straat als bovenstaande tips) goed. Voor de lekkerste all-you-can-eat sushi met een fusion tintje, moet je naar Restaurante Aoyama - Pinheiros. Nee maar even serieus, dit was misschien wel de beste sushi die ik ooit heb gegeten. Tot slot de tip om je bezoek aan Avenida Paulista te combineren met een lunch bij Mug.sp Café & Brunch

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram