WAT TE DOEN OP FUERTEVENTURA

Waar je naartoe gaat als je keihard de winter wilt ontduiken? Naar Fuerteventura! Op dit Canarische eiland laat de zon het hele jaar door haar zonnestralen schijnen. Dat is exact de reden waarom ik besloot om hier vier maanden te gaan wonen tijdens de donkere wintermaanden. Ook overwinteren op Fuerteventura of een weekje naar de Canarische zon op de planning? Lees snel verder en ontdek wat te doen op Fuerteventura!

Wat te doen op Fuerteventura

Eeuwenlang vormde de Canarische Eilanden het einde van de wereld. Niet zo gek ook, want destijds was dit voor lange tijd het meest westelijke puntje op de kaart. Vandaag de dag weten we natuurlijk dat dit zeker niet het einde van de wereld is (is er überhaupt wel een einde van de wereld?) en staat het vulkanische eiland vooral bekend om de talloze stranden en als een van de beste surfplekken van Europa. That's right: het is de ideale bestemming voor watersport, voornamelijk omdat het er bijna altijd waait. Daar komt de naam Fuerteventura, wat 'harde winden' betekent, dan ook vandaan. Ben je geen boardchick? Ook dan is er genoeg te beleven op het eiland, dus geen zorgen! Zorg er wel voor dat je een auto tot je beschikking hebt, anders kom je niet zo ver hier. Bijkomend voordeel: een roadtrip over het eiland maken is gelijk een van de leukste dingen om te doen! 
Wat te doen op Fuerteventura
Wat te doen op Fuerteventura
Wat te doen op Fuerteventura

Corralejo

Badplaats Corralejo is zo'n beetje het grootste stadje in het noorden van het eiland. Het is omringd door stranden, wat het een relaxte plek maakt om te verblijven. Ook qua uitgaan, winkelen en surfen is dit de plek waar het allemaal gebeurt. De winkelstraten zijn dan ook overspoeld met hippe surfshops. Beslist een wandelingetje waardig is Parque Natural de las Dunas de Corralejo, een duinreservaat van zo'n 25 km2 dat zich kenmerkt door de metershoge duinvlaktes. De duinen lopen door tot aan het prachtige Flag Beach, waar je bijna altijd kitesurfers in actie kunt spotten. Aanradertje om te combineren met een bezoek aan Moro Beach of Playa del Pozo, de uitgestrekte zandstranden die er naast liggen. Ook lachen: een bezoekje aan Popcorn Beach. Het strand ligt bezaaid met stukjes wit koraal, wat sprekend op popcorn lijkt. 

  • Voor een sappig cocktailtje moet je bij Los Monos Sabios Tiki cocktail bar zijn. Ze zijn hier niet zuinig met de alcohol (en de hartelijke groetjes van mijn kater).
  • Bij Babel Cocktail Bar zit je ook goed voor een cocktailtje. Sowieso ligt deze bar in een heel gezellig straatje waar je 's avonds beslist eens moet gaan rondhangen voor de sfeer. 
  • Voor huisgemaakte authentieke pasta eet je het lekkerst bij Restaurante Mamacita. Voor een bord vol ben je hier ongeveer een tientje kwijt! 
  • Over Italiaans eten gesproken: ga lekker pizza halen bij Caesar's Pizza (en dan vooral die met mortadella, pistache en stracciatella). Hemels! 
  • De beste smoothies en açai bowls haal je bij Secreto Energy
  • Wil je écht gezellig tapas eten? Neem plaats bij Pulperia Dejavu Café - Tapas Bar of bij Bar Gilda Casa de Pinchos y Tapas. Wees wel op tijd of reserveer je plekje, want deze tentjes zijn razend populair. Zodra je de octopus, de specialiteit van het eiland, hebt geproefd snap je direct waarom. 
  • Sla ook zeker Wet & Salty, surfshop en koffiebar, niet over voor wat surf vibes en gezelligheid in het weekend. 
  • Meer in de sushi mood? Dan is Kuchisabishii Sushi Bistrot & Lounge Bar het helemaal! Misschien at ik hier wel de lekkerste sushi ooit?! De twee eigenaren maken alles zelf, dus mijn tip is om het chef's menu te bestellen.  
  • De allerlekkerste (en grootste!) burgers eet je bij Hamburguesería Single Fin
  • Bij Cremeria Adele haal je niet normaal lekkere ijsjes. 
Wat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op Fuerteventura

Lajares

Lajares is een klein dorpje dat tussen Corralejo en El Cotillo ligt. Het is er klein, maar ook heel fijn. De voornaamste reden om koers richting Lajares te zetten? Bodega Conatvs, een van de weinige wijnboerderijen van de Canarische Eilanden. Verwacht een selectie van nog vrij jonge wijnen en een uitgebreide rondleiding over het landgoed. Ook een must-do: de inactieve vulkaan Calderón Hondo beklimmen. In slechts een halfuurtje sta je op de rand van de krater, dus de wandeling is goed te doen! 

  • Als doorgewinterde digital nomad kom ik in veel co-working spaces, maar de prijs voor de beste gaat met recht naar Secret Garden by Surfescape. Misschien stiekem vooral omdat je er verrukkelijk kunt eten en ook de koffie's zijn precies wat je nodig hebt tijdens een lange werkdag. 
  • Dan de beste bakker van het eiland? La Paneteca for sure! Dat valt niet in woorden uit te drukken, dat moet je lekker zelf gaan proeven. 
  • Voor een lekkere brunch ga ja naar Almirante Brunch. Vooral de avocado toast met tonijn tartaar kan ik van harte aanraden! 
  • Strijk ook eens neer op het dakterras van Amiga Mia
  • Klaar met tapas, zin in iets anders? Ga dan absoluut een hapje eten bij OÚM, een Libanees restaurant dat wordt gerund door een heel lief stel die alles zelf (en mèt een flinke dosis liefde) maken. 
  • In de avonduurtjes zet je voet richting Canela Café, waar alle surfers verzamelen voor een drankje en swingende live muziek. Check vooral even de agenda, er wordt iedere avond wel iets georganiseerd! 
Wat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op Fuerteventura

El Cotillo

El Cotillo valt in de categorie schattige vissersdorpjes. Je hebt hier een aantal leuke plekjes om (verse vis!) te eten en wat kleine boetiekjes te bekijken. De langzame Canarische levensstijl kun je hier nog met eigen ogen bewonderen èn zelf ervaren. Een uitgelezen kans om je over te geven aan de kalmte en rust die het eiland te bieden heeft! Daarnaast is El Cotillo de prime spot om te genieten van de zonsondergang. Wit wijntje erbij en genieten maar! Mijn favoriete stranden nabij het dorpje zijn Playa de la Concha en Playa del Castillo, wat zich overigens ook goed leent voor een sessie barbecueën tussen de rotsen. Waag vanaf hier ook eens de korte wandeling naar Molino de El Roque, een van de vele authentieke molens die het eiland rijk is. 

  • La Gastronomia is een fantastische plek voor verse huisgemaakte Italiaanse afhaalmaaltijden voor een spotprijsje! 
  • De beste door oma gemaakte pasta eet je bij Pasqualina Bistrot
  • Even door in de categorie Italiaans eten: de lekkerste pizza's eet je bij Pizzeria Teperino.
  • Bij Triton's Coffee Lab haal je koffie zoals koffie hoort te zijn.
  • Ook bij Cocoté café & shop pastel ben je aan het juiste adres voor een goede koffie (en een stukje taart misschien?). 
  • Olivo Corso, of het kleinere zusje El Kiosko del Olivo Corso, zijn absoluut the places to be voor verse tapas en juicy burgers. 
  • Bij Cafetaría Pitaya kwam ik vooral heel graag omdat je er goed kunt werken. Het eten is er simpel maar erg lekker. 
  • Restaurante Happy Cactus is bij uitstek de plek waar je vegan kunt eten, en lekker dat het is! Potverdorie nog eens aan toe. 
  • Als klapper op de vuurpijl deel ik graag de tip Smoothie Fruit Bar Cotillo met je, waar je de lekkerste breakfast bowls en verse smoothies voor slechts een paar euro haalt. 
Wat te doen op Fuerteventura

Ajuy 

Ajuy is een klein vissersdorpje dat zich kenmerkt door de zwarte zandstranden, de enorme rotspartijen en de mysterieuze grotten. Ik vond Ajuy een van de hoogtepunten van het eiland! Verken bijvoorbeeld de piraatachtige Cuevas de Ajuy, een reeks grotten die in de zachte kalksteenrotsen zijn uitgesleten. Sommige grotten zijn zelfs meer dan 60 miljoen (!) jaar oud. Dit zijn dan ook de oudste geologische formaties van de Canarische Eilanden. Maak een korte wandeling over de indrukwekkende klif, geniet van hoe het water bombastisch tegen de rotsen klotst en beeld je een kust vol piratenschepen in. De legende gaat namelijk dat piraten hier in vroegere tijden hun meest kostbare schatten verstopten. Misschien vind je nog wel een verloren schat? Als je een stukje verder loopt, kom je bij Playa de Ajuy uit, bekend om het zwarte zand. Ga daarna lekker uitgebreid eten of wat drinken bij een van de lokale restaurants, waar je natuurlijk uitermate goed terecht kunt voor de beste zeevruchten.Wat te doen op Fuerteventura

Betancuria

Betancuria is de vroegere hoofdstad van het eiland. Maar laat dat je verwachtingen niet steigeren, want het is vooral een pittoresk dorpje waar je zo doorheen bent. Slenter door de geplaveide straatjes en loop een rondje om de iconische Santa Maria kerk

  • Mijn favoriete tentje in Betancuria is La Sombra, een groene oase waar je de lekkerste burgers eet (ook vega opties)!
Wat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op Fuerteventura

Overige tips

  • Het meest zuidelijke dorp van Fuerteventura is Morro Jable. Persoonlijk vond ik het dorpje niet heel indrukwekkend en vrij toeristisch ingericht, maar toegegeven: het deel aan de kust, met kwalitatieve visrestaurants, het uitgestrekte strand en verschillende beach bars is wel leuk voor een kort bezoekje.
  • Sotavento Beach is een lang en breed zandstrand met helderblauwe lagunes. Kijk wel even goed of het hard waait of niet, anders wordt je weggeblazen door het zand en is dit strand overspoeld met kitesurfers. Op een typische zomerse dag kun je er heerlijk liggen en badderen. 
  • Aguas Verdes! Dit zijn natural pools langs de kust waar je kunt zwemmen als het laagtij is (kijk dus voor je gaat even goed naar de getijden!). Combineer dit met een bezoekje aan Gastrobar El Pirata Verde. Hier kun je voor mooie prijsjes zeer goed eten. Alles wordt met liefde en lokale ingrediënten gemaakt, en dat proef je! Ook de bediening vond ik hier extreem vriendelijk. Aanradertje dus! 
  • Een andere tip (vooral als je een kaasliefhebber bent): een bezoekje brengen aan Queseria La Suerte Del Angel, een lokale geitenkaasboerderij waar je de kaas zo uit de schuur koopt. Alle kaas wordt hier nog op de traditionele wijze (dus zonder moderne machines) en van hun eigen geiten gemaakt. Hmmm! 
  • Nog eentje in de hoek geitenkaas: Quesería La casa del Queso cabrera Pérez. Hier kun je meer leren over hoe geitenkaas gemaakt wordt en krijg (en proef) je een kijkje achter de schermen op een geitenkaasboerderij. Daarna kun je met de geitjes (en ezeltjes!) knuffelen. 
  • Bij Salinas del Carmen kun je met eigen ogen aanschouwen hoe zout op dit eiland gewonnen wordt. Niet mega bijzonder, wel leuk om even gezien te hebben! 
  • Ga snorkelen bij El Puertito, waar je koraal, grote scholen vis en zee-egels kunt spotten. Neem trouwens wel je eigen snorkels mee, want dat kun je niet ergens huren. 
  • Los Molinos is een piepklein vissersdorpje dat omringd wordt door prachtige kliffen. Kom je hier tijdens laagtij, dan bestaat de kans dat je over de stenen naar de grotten kunt wandelen. 
  • Eén van de allerleukste dagen vond ik de dag dat we een catamaran huurden en naar Isla de Lobos, een klein eilandje voor de kust van Corralejo, zeilden. Onderweg even voor anker om rond de boot te snorkelen en vervolgens het eiland op om een mooie wandeltocht te maken. Rond zonsondergang zeil je weer terug naar de haven en je kijkt gegarandeerd terug op de dag van je leven! Heb je iets minder budget? Dan kun je ook direct de watertaxi naar het eiland pakken. 
  • Als je echt iets unieks wilt zien, moet je naar Barranquillo de las Gavias in Los Estancos. Dit zijn lava grotten die aan de voet van de vulkaan liggen. Je kunt de grotten op eigen houtje bezoeken, maar het pad ernaartoe staat niet heel duidelijk aangegeven. Houd je ogen dus goed open voor de opening in de berg als je vanaf de weg aan komt rijden! De wandeling naar de grotten is overigens makkelijk en kort, maar door de vele losliggende steentjes kan ik wel aanraden om stevige schoenen aan te doen. 
  • Pozo Negro is ook een idyllisch vissersdorpje dat ik persoonlijk echt het autoritje waard vond. Vooral omdat de omgeving hier uit zwarte vulkanische gebergten en zwarte stranden bestaat. Erg bijzonder! Loop een rondje door het dorpje, doe je tegoed aan verse vis en loop een stuk de kliffen op voor een rustgevend uitzicht. 
Wat te doen op FuerteventuraWat te doen op FuerteventuraWat te doen op Fuerteventura

Met de camper naar Fuerteventura 

Zelf verbleef ik een tijdje in een camper op Fuerteventura. Dat is hier erg tof, want je kunt hier wildkamperen! Officieel is dat niet toegestaan in Spanje, maar op dit eiland wordt het gedoogd. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je het een beetje heel erg weer netjes achterlaat als je verder gaat. Om prachtige wildkampeerplekjes te vinden, heb ik vooral gekeken naar waar andere campers staan. Vaak stond ik ergens op een klif geparkeerd, met uitzicht op zee. Wat wil je nog meer! Het overgrote deel van het eiland bestaat overigens vooral uit vulkanisch gesteente en maanlandschap (althans, zo lijkt het), wat soms wel een beetje leeg en kaal kan aanvoelen. Iets om eventjes rekening mee te houden! 

THE END



0 Comments

Follow Me On Instagram