15 DINGEN OM GRATIS TE DOEN IN MADRID

Na Fuerteventura, was het tijd om weer voet op het Spaanse vasteland te zetten. Een maand lang streek ik neer in de hoofdstad van Spanje, Madrid. Oh lieve mensen, dat was me toch een partij genieten. Ik hoefde me geen moment te vervelen, want deze Spaanse hoofdstad zit bommetje vol musea, kunst en cultuur.  Als je naar het aanbod van dingen om te doen kijkt, denk je misschien dat het je een hoop geld gaat kosten. Niets is minder waar! Ik vond zoveel bezienswaardigheden en gratis dingen om te doen in Madrid, echt verrassend. En dat was niet het enige wat ik verrassend vond aan deze koninklijke stad. Lees snel verder en ontdek meer! 

15 dingen om gratis te doen in Madrid

Wat ik het meest verrassende vond aan Madrid, is dat het een rauw randje heeft. Ik zou het bijna de Spaanse versie van Berlijn willen noemen. Daarnaast viel het me op dat het een stuk minder toeristisch aanvoelt als bijvoorbeeld Barcelona, waar iedereen goed Engels spreekt en de bezienswaardigheden worden platgelopen door de massa. Bereid je er wel op voor dat alle musea, rondleidingen, menukaarten, etc. in het Spaans zijn, maar daartegenover staat ook dat ik vrij weinig bussen vol hordes toeristen heb zien rondrijden. Dus omring jezelf door de Madrilenen en waan je als een echte local in Madrid! Dingen om gratis te doen in MadridDingen om gratis te doen in Madrid1. El Rastro
Het eerste wat ik deed toen ik in Madrid aankwam? Naar de grootste openluchtmarkt van Madrid, El Rastro. Lekker tussen 3.500 kraampjes struinen en de mooiste pareltjes op de kop tikken. Ik heb er een hele rits aan oorbellen gekocht en wat glitter dingetjes, want glitter is altijd een goed idee in je kledingkast! Het is echt een traktatie om over de markt te lopen vanwege de bruisende sfeer die er hangt. Sowieso is de wijk La Latina, waar de markt gehouden wordt, een super gezellige wijk met veel vintage boetiekjes, antiekzaken en straatmuzikanten. 

El Rastro vindt iedere zondag plaats van 9.00 uur tot 15.00 uur.  

2. Atocha treinstation
Nu vraag je je misschien af waarom je in hemelsnaam een treinstation zou moeten bezoeken, maar dit treinstation is echt de moeite waard. Ja, ook als je geen trein hoeft te halen! Dit hoofdstation is namelijk van een tropische binnentuin voorzien. Hier kun je lekker doorheen wandelen en tussen het groen van je koffietje genieten of op je trein wachten. 
Dingen om gratis te doen in MadridDingen om gratis te doen in Madrid3. Museo Cerralbo 
Aan de buitenkant lijkt dit een gewoon gebouw, maar schijn bedriegt: binnen bevindt zich een waar stadspaleis! Ooit het huis van markies van Cerralbo, vandaag de dag biedt het een inkijkje van hoe de elite in de vorige eeuw leefde. Het interieur is rijkelijk versierd met kunstwerken, koninklijk uitziende vertrekken en een vorstelijke spiegelzaal waar ik stiekem gewoon heel graag een keertje een feestje zou willen geven. Ik vond dit echt een verborgen parel en een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad!

Gratis te bezoeken op donderdagavond van 17.00 uur tot 20.00 uur en op zondagen van 10.00 uur tot 15.00 uur. Dingen om gratis te doen in Madrid4. Plaza Mayor
Madrid is echt een met pleinen gevulde stad. Het belangrijkste plein van de stad is Plaza Mayor. Dit is de plek waar back in the days openbare executies, koninklijke ceremonies, stierengevechten en andere festiviteiten werden georganiseerd. Alleen al voor de indrukwekkende geschiedenis een bezoekje waard dus! Geniet van de prachtige architectuur, de terrassen en de vele restaurants op dit drukbezochte plein. 

5. Templo de Debod
Het is best een gek aanzicht, zo'n Egyptische tempel in een Spaanse hoofdstad. Toch blijkt niets minder waar! Ooit stond deze tempel in het gelijknamige dorp Debod, maar kwam naar Spanje toen in Egypte een stuwdam een aantal historische stukken dreigen te verwoesten. De Spaanse ingenieurs zag hun kans mooi schoon en kwamen met de oplossing om het monument te verplaatsen en toen besloot de Egyptische regering de tempel aan Madrid te schenken als bedankje. Ik kan het vooral aanraden om de heuvel waar de tempel op ligt te bezoeken, vanwege het mooie uitzicht met zonsondergang. 

Elke dag van 10.00 uur tot 19.30 uur gratis te bezoeken. 
Dingen om gratis te doen in Madrid6. Museo Nacional del Prado
Sinds de deuren in 1819 zijn opengegaan, draagt het Prado Museum de titel van een van de grootste kunstmusea ter wereld. Je vindt hier meesterwerken van kunstenaars als Velázquez, Goya en zo'n 9.000 andere kunstwerken uit de 14e tot 19e eeuw. 

Op doordeweekse dagen tussen 18.00 uur en 20.00 uur en op zondagen tussen 17.00 uur en 19.00 uur gratis te bezoeken. 

7. Palacio Real Madrid
Dit is echt de klapper van de stad. Je kunt dit dan ook niet níét bezoeken tijdens je bezoekje aan Madrid. Het paleis, dat in totaal 2418 kamers telt, is volledig in barokstijl ingericht. De kamers die je kunt bezoeken zijn dan ook prachtig gedecoreerd en je voelt je echt een prinsesje als je door de kasteelkamers dwaalt. Als je ooit in Versailles bent geweest, dan kan ik je alvast verklappen dat dit het Versailles van Spanje is. Het Koninklijk Paleis van Madrid is zelfs uitgeroepen tot het grootste koninklijke paleis ter wereld. Bizar! 

Gratis te bezoeken van maandag t/m donderdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur. De paleistuinen horen zijn elke dag gratis te bezoeken tussen 10.00 uur en 19.00 uur en op zondag tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Dingen om gratis te doen in Madrid8. Museo del Romanticismo
In dit kleine 18e-eeuws stadspaleis loop je door meer dan twintig kamers met spullen uit de periode van de Romantiek. Denk aan koninklijke meubels, eeuwenoud porselein en decoratieve kunst; je kunt het allemaal (gratis) bewonderen! Daarnaast is dit de plek waar romantische schrijvers destijds bijeenkwamen om ideeën uit te wisselen. 

Op zaterdag na 14.00 uur en op zondagen gratis toegang. 

9. Museo Geominero
Als je mij een klein beetje kent, weet je dat ik een regelrechte sucker voor fossielen en mineralen ben. Ik weet niet, er is gewoon iets fascinerends aan! In dit museum kun je een enorme collectie aan fossielen, gesteenten en mineralen bewonderen, allemaal afkomstig uit de rijke geologische geschiedenis van Spanje. Van zeldzame edelstenen tot indrukwekkende botten.

Dagelijks van 09.00 uur tot 14.00 uur gratis te bezoeken.

10. Sorolla Museum 
Bezoek het voormalige huis van Spaanse schilder Joaquín Sorolla, een statig herenhuis uit haar jaar 1911. Hier bracht de schilder de laatste jaren van zijn leven door en dat zie je terug in het aantal werken dat hier tentoongesteld wordt. Wat ik het meest indrukwekkend vond, is dat het hele huis nog in de oorspronkelijke staat is en dat meubels en objecten in het huis allemaal origineel zijn. Daardoor voelt het alsof je een klein reisje terug in de tijd maakt wanneer je hier door de verschillende vertrekken ronddwaalt! 

Op zaterdag na 14.00 uur en op zondagen gratis toegang. Dingen om gratis te doen in Madrid11. Santa María la Real de La Almudena 
Het is een hele mond vol, maar simpel gezegd is dit de kathedraal van Madrid. Het staat pal naast het Palacio Real Madrid, dus perfect voor een combinatiebezoekje. Het is niet de mooiste kerk die je zult bezoeken, want het is erg sober ingericht. Toch is het leuk om hier even om het hoekje te kijken en eventueel een kaarsje aan te steken. 

De kathedraal is altijd gratis te bezoeken (al wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld). 

12. Parque del Buen Retiro 
Laat ik beginnen met het feit dat dit een ongelofelijk fijn park is! Nu klinkt het misschien logisch dat een park bezoeken gratis is, maar in dit stadspark vind je meer dan genoeg bezienswaardigheden die ook allemaal gratis zijn! Bijvoorbeeld Palacio de Cristal, gratis openluchtconcerten tijdens de zomermaanden, de Great Pond of El Retiro (het bootjesmeer) of laat je vanaf het gras vermaken door een van de vele straatartiesten. 
Dingen om gratis te doen in Madrid13. Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia
Dit museum is het belangrijkste museum voor hedendaagse en moderne kunst in Spanje. Het is gebouwd in een voormalig ziekenhuis uit de 18e eeuw en herbergt zo'n 5.500 werken. Er zaten super mooie en indrukwekkende werken bij, maar ook veel stukken die ik zo voorbij liep. Dat moet ook wel, want het museum is enorm en ik ben er meerdere keren verdwaald (oeps!). 

Gratis toegang op maandag en van woensdag t/m zaterdag van 19.00 uur tot 21.00 uur of op zondag van 13.30 tot 19.00 uur. 

14. Sala Canal de Isabel II
In deze voormalige watertoren vind je wisselende exposities gewijd aan hedendaagse kunst en fotografie. Denk aan innovatieve fotoprojecten, maar ook kunstinstallaties en biedt tegelijkertijd een podium voor opkomende talenten en gevestigde kunstenaars. 

Van dinsdag t/m zaterdag 11.00 uur tot 20.30 uur en op zondagen van 11.00 uur tot 14.00 uur gratis te bezoeken. Dingen om gratis te doen in MadridDingen om gratis te doen in Madrid15. Palacio de Cibeles
Op het iconische Plaza de Cibeles staat het imposante Palacio de Cibeles, een echte must-see. Dit gebouw, ooit een postkantoor uit 1909, fungeert vandaag de dag als stadhuis. Het is zeker de moeite waard om een kijkje binnen te nemen. Op verschillende verdiepingen worden wisselende kunstexposities gehouden en kun je meer te weten komen over de geschiedenis toen het gebouw nog als postkantoor diende. En dit alles is gratis toegankelijk! Bovendien kun je het dak van het gebouw betreden voor slechts €3,50 in ruil voor een panoramisch uitzicht over de stad. Een klein bedrag voor een groots uitzicht!

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram