DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN PARIJS

Oh, Parijs... Wat is het toch een fantastische stad! Het was mijn tweede keer in Parijs en toch voelde het alsof ik de stad met nieuwe ogen zag. Parijs en haar schoonheid blijft verbazen, het is gewoon een groot openluchtmuseum! Een week lang werkte ik alle standaard bezienswaardigheden af, ontdekte ik verborgen pareltjes en at ik bij de beste tentjes van de stad. Ook een tripje naar de stad van de liefde op de planning? Mooi! Hieronder vind je de talloze hoogtepunten die ik bewonderd heb (waarschuwing: het is een heleboel haha!). 

De mooiste bezienswaardigheden van Parijs

Bonjour! Ondanks dat onderstaande tips een eindeloze lijst lijkt, heb ik nog steeds een heleboel bezienswaardigheden, cafeetjes en boetiekjes op mijn verlanglijstje staan. Ik heb alleen tips verzameld die ik zelf daadwerkelijk heb gezien, gedaan of gegeten en waar ik oprecht over te spreken was. Anyway, tijd om snel eens terug te gaan om nieuwe aanraders te verzamelen en tot die tijd: veel leesplezier! 
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs1. Eiffeltoren 
We beginnen dit lijstje met het onmisbare hoogtepunt van de stad (letterlijk en figuurlijk!), het icoon van Parijs. De Eiffeltoren! Vanaf de meeste plekken in de stad kun je het tipje van de 324 meter hoge toren al spotten, maar het allerleukste is natuurlijk om zelf op de top te staan. Ik kan je aanraden om dit vooral rond zonsondergang te doen voor het meest magische uitzicht. Extra tip: koop je kaartjes vooraf online om de lange rij te vermijden.  

2. Catacomben van Parijs
Wist je dat er onder Parijs een ondergronds gangenstelsel loopt van zo'n 300 kilometer lang? Een meer lugubere manier om de stad te ontdekken bestaat er denk ik niet, want in deze zogeheten catacomben vind je de botten van zo'n 6 miljoen (!) Parijzenaars. Een klein deel van deze catacomben is vandaag de dag te bezoeken. Een tikkeltje spannend, maar onwijs indrukwekkend! 
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs3. Louvre
Het Louvre is het bekendste museum van Frankrijk (en misschien wel van de hele wereld?), dus daar moet je gewoon eens geweest zijn. Al dan niet om de Mona Lisa van Leonardo da Vinci van dichtbij te bekijken. Na uren struinen kwam ik er dus achter dat je zo'n vier dagen en nachten nodig hebt om alles te bekijken als je voor ieder kunstwerk 10 seconden de tijd zou nemen. Bizar! Als je weinig tijd hebt, raad ik je aan om alleen de glazen pyramide op het plein te bewonderen.  Lacherelle bezienswaardigheden Parijs4. Arc de Triomphe 
De Arc de Triomphe is de beroemdste triomfboog ter wereld. Een leuke tip is om het iconische bouwwerk te beklimmen. Na 284 treden wordt je getrakteerd op een geweldig 360 graden uitzicht over Parijs!

5.  Montmartre 
Montmartre is, naast Le Marais, een van mijn favoriete wijken van Parijs. Montmartre is van oorsprong namelijk een echte kunstenaarswijk, onder andere Picasso, Monet en Vincent van Gogh hebben hier gewoond en zich laten inspireren! Voor 1860 was de wijk een op zichzelf staand dorp en die ultieme dorpssfeer proef je vandaag de dag nog steeds.  Maak vooral een rondje over Place du Tertre, waar je bijna altijd kunstenaars aan het werk ziet, en het iconische roze tentje La Maison Rose. De straatjes hier zijn zo lief en schattig, dat leent zich perfect voor een wandeling met onderweg een koffietje. 
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs6. Sacre-Coeur
Basiliek Sacre-Coeur, dat in het hierboven genoemde Montmartre ligt, is met haar spierwitte kleur en 83 meter hoogte een echte eye-catcher. Klim 222 treden omhoog en beloon jezelf met een spectaculair uitzicht over de omliggende wijk en de rest van Parijs. Vergeet trouwens niet om een kijkje binnenin de kerk te weten, het is gratis!Lacherelle bezienswaardigheden ParijsLacherelle bezienswaardigheden Parijs7. Musee d'Orsay
Kunstliefhebber? Dan mag je Musee d'Orsay gewoonweg niet overslaan. In dit kunstmuseum, dat gebouwd is in een oud treinstation, wordt onder andere werk van Monet, Renoir, Rodin en Vincent van Gogh tentoongesteld. Echt een traktatie voor het oog! 

8. Palais de Tokyo
Is impressionisme niet helemaal jouw smaak, maar ga je wel lekker op een potje moderne en eigentijdse kunst? Dan moet je bij Palais de Tokyo zijn. Je vindt hier wisselende tentoonstellingen met experimentele installaties en projecten. Lacherelle bezienswaardigheden Parijs9. Jardin du Luxembourg
Even ontsnappen aan alle hectiek van de stad? Scoor een lekker croissantje of een Franse crepe bij een bakkertje om de hoek en leg je kleedje uit in Jardin du Luxembourg! Wat mij betreft een van de mooiere stadsparken. Leuk feitje: het park werd in 1612 aangelegd door de Medici's. 

10. Opera Garnier
Om de binnenkant van dit gebouw te kunnen bewonderen, moet je een kaartje voor het ballet of de opera bemachtigen. Niet heel goedkoop, wel absoluut prachtig: bladgoud, rood fluweel en alles dat erop lijkt alsof je een bal in de 18e eeuw bijwoont. Gelukkig is het gebouw van de buitenkant ook hartstikke mooi en fotogeniek! 
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs11. Pont Alexandre-III
Parijs kent maar liefst 37 bruggen die de twee kanten van Parijs, gescheiden door de Seine, met elkaar verbinden. En als je dan toch de oversteek gaat maken over de beroemde rivier, doe dit dan via Pont Alexandre-III. Wat mij betreft de mooiste brug van Parijs! De brug kenmerkt zich door de sierlijke lantaarns en de enorme zuilen met sprookjesachtige wezens en gevleugelde gouden paarden erop (ja, serieus!). Vanaf de brug heb je overigens ook een perfect uitzicht op de Eiffeltoren. Ligt deze brug niet op je route? Probeer dan Pont Neuf, de oudste brug van Parijs, of Pont des Arts, de beroemde liefdesslotjes brug. 

12. Jardin des Tuileries
Tussen het Louvre en Place de la Concorde ligt Jardin des Tuileries, een paleistuin dat in 1553 door de Medici's werd aangelegd. Tegenwoordig een prachtig stadspark dat bommetje vol staat met vrolijk gekleurde bloemen, vijvers en een enorm reuzenrad. 
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs13. Chateau de Versailles
Een van de meest indrukwekkende kastelen dat ik ooit heb bezocht: het kasteel van Versailles! Een echt sprookjeskasteel, met een niet zo sprookjesachtige historie. Het kasteel werd in vroegere tijden door Koning Lodewijk XIV, ook wel bekend als de Zonnekoning, en koningin Marie Antoinette gebruikt als locatie voor groots entertainment. In hun tijd verbleven er dagelijks zo'n 3.000 tot 10.000 hovelingen in Versailles, voornamelijk om hun brood te verdienen. Vergis je dan ook niet: je bent al snel een dag kwijt aan het bezoeken van dit reusachtige bouwwerk. Sla vooral Le Hameau de la Reine niet over, het dorpje van Marie Antoinette die hier kwam op boerinnetje te spelen en te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van het hof. Lacherelle bezienswaardigheden Parijs14. Champs-Elysees
Aux Champs-Elysees, aux Champs-Elysees. Au soleil, sous la pluie, a midi ou a minuit... Dit liedje zat aan de lopende band in mijn hoofd tijdens mijn bezoek aan Parijs! De Champs-Elysees is de bekendste winkelstraat in Parijs en loopt van Place de la Concorde tot aan de Arc de Triomphe (dat is maar liefst 1.9 kilometer lang!). Gewoon leuk om een keertje overheen gelopen te hebben! Lacherelle bezienswaardigheden Parijs15. Galerie Lafayette
Over winkelen gesproken: dit is het beroemdste warenhuis van Frankrijk. Zelf heb ik niet zoveel met al die merken (want nooit geen geld voor natuurlijk), maar ik raad je zeker aan om naar het dak van het warenhuis te gaan. Vanaf hier is het uitzicht super!

16. Petit Palais
Petit Palais is het kleinere zusje van Grand Palais (een grote glazen expositieruimte), maar zeker de moeite waard. In Petit Palais vind je zowel oude als moderne kunst, met werk van onder andere Rembrandt! Vergeet vooral niet goed om je heen te kijken, want het gebouw zelf is hartstikke fotogeniek.Lacherelle bezienswaardigheden Parijs17. Moulin Rouge
De Moulin Rouge is al sinds de 19e eeuw een begrip in Parijs. Betreed de rode molen en kom terecht in een wereld van burlesque, cabaret en spektakel! Ook als je niet van plan bent om hier een show te boeken, raad ik je aan om even langs te lopen. Dan heb je het toch maar mooi gezien! 

18. Galerie Vivienne
Parijs telt een aantal geheime passages... Dit zijn smalle, overdekte passages met kleine boetiekjes en schattige restaurantjes. Deze passages zijn ooit gebouwd om het winkelend publiek te beschermen tegen het vuil en verkeer van de stad. Hierdoor voelen ze echt aan als een oase van rust! Galerie Vivienne is een van de twintig passages die Parijs rijk is en met recht een hidden treasure
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs19. Disneyland Paris
Mocht je tijd over hebben, dan is een bezoekje aan Disneyland Paris natuurlijk altijd een goed idee (vooral als je ook zo'n enorme fan bent als ik). Toegegeven, het park was echt een stuk kleiner dan hoe ik het me herinnerde van mijn bezoek als kleine meid. Dus ik was een kleine anticlimax rijker, toch blijft dat park een magisch iets! 

20. Champ de Mars
Parijs is echt een stad van parken. Dit park ligt toevallig aan de voet van de Eiffeltoren, een betere spot kun je je toch niet wensen? Fun fact: Champ de Mars is van origine de plek waar Parijzenaars hun fruit en groenten lieten groeien! Scoor dus lekker een bakje aardbeien, een koffie (of een flesje wijn!) en steek een stokbrood in je tas en ga lekker picknicken met uitzicht! 

Eten & drinken in Parijs

1. Kodawari Ramen Tsukiji
In deze tent eet je de beste ramen van Parijs (het bewijs: ze stonden in de 2021 MICHELIN Gids Frankrijk!). Ik begin nog te watertanden als ik terugdenk aan ons maaltje hier, om nog maar te zwijgen van de unieke aankleding. Het is net alsof je midden op een Japanse vismarkt aan het eten bent. Echt een ervaring!
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs2. Mamiche
Mamiche behoort tot een van de beste boulangeries van Parijs. Er staat vrijwel altijd een rij voor dit kleine bakkerswinkeltje, maar dan weet je wel gelijk dat je goed zit. Wij zijn hier dan ook helemaal losgegaan: stokbroden, croissants in allerlei verschillende smaken, chocoladebroodjes, koekjes, kaneelbolletjes... Het ging allemaal in de tas mee naar het park! 
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs3. Fromagerie Androuet
Nog eentje in de categorie 'de beste van Parijs': Fromagerie Androuet. Als fervent kaasliefhebber kon ik niet anders dan een bezoekje brengen aan deze beroemde kaaswinkel (en 40 euro aan kaas uitgeven!). Hier vind je namelijk de beste kazen van Frankrijk, die door de eigenaar allemaal lokaal worden ingekocht. Mocht je niet zo lekker gaan op kaas, dan kun je deze tip natuurlijk zonder hard feelings overslaan. Lacherelle bezienswaardigheden Parijs4. Chez Manon 
Nog zo'n bakkerij die absoluut aan te raden is! Bij Chez Manon hebben ze heerlijke versgebakken broden en gebakjes, dus mocht je in de buurt zijn en trek hebben... Doen! 

5. RICHART
Ben je in Parijs, dan kun je er niet omheen: macarons! Je kunt natuurlijk macarons scoren bij het welbekende Ladurée (ook absoluut niet verkeerd), maar wil je het iets authentieker aanpakken, dan is RICHART een goede tip. Dit familiebedrijf maakt alle macarons op traditionele wijze met de hand en dat proef je! 
Lacherelle bezienswaardigheden Parijs6. Bouillon Pigalle
Wil je graag eten bij Bouillon Pigalle, houd dan rekening met een lange rij die zich dagelijks buiten het restaurant op de stoep vormt. Laat je echter niet afschrikken, want de rij gaat vrij snel en het eten is de rij absoluut waard. De keuken is traditioneel Frans en de prijzen zijn historisch laag, vooral als je kijkt naar de goede kwaliteit van het eten en de royale porties. Ik bestelde er escargots als voorgerechtje, boeuf bourguignon met pommes dauphine als hoofdgerecht en natuurlijk de creme brulee als toetje. Daarnaast tikte ik heel wat glazen rode wijn weg tijdens het etentje. Wat we per persoon moesten afrekenen? 23 euro! Goedkoper ga je niet lekkerder eten, zeker niet in Parijs. 

7. Boulangerie LIBERTE
Dan sluit ik af met nog een bakkerij, want het is niet normaal wat je hier proeft. Ik bestelde een croque monsieur en een tarte tatin en jeetje, zo goed krijg je ze in Nederland niet hoor. We hebben onze buit lekker opgesmikkeld in het park (what's new?). 

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram