14 THINGS TO DO IN PRAGUE / CZECH REPUBLIC

Een week nadat ik het zonnige Lissabon achter me had gelaten, stapte ik in m'n eentje op het vliegtuig naar Praag. Voor een paar tientjes scoorde ik een last minute die me naar deze Gouden Stad bracht. Wat ik hierover kan zeggen, is dat je hier absoluut geweest moet zijn. Praag is spotgoedkoop, minder toeristisch dan de meeste Europese hoofdsteden en eigenlijk gewoon één groot openluchtmuseum. Daarnaast kan ik je sterk aanraden een keertje in je eentje op vakantie te gaan. Ik heb mezelf hier zó goed vermaakt (mede dankzij de fijne accommodatie van Mosaic House)! Ik landde weer vol energie, met nieuwe inzichten en nieuwe vrienden op Nederlandse bodem. En als je gaat, zet dan op z'n minst onderstaande trekpleistertjes en insiders tips op je lijstje... 
1. Ga terug in de tijd op de Praagse Burcht
De Praagse Burcht typeert ieder mooi uitzicht dat je in deze stad zult hebben en is daarmee niet te missen. Dit grootste omsloten burchtgebied ter wereld bestaat uit een verzameling kerken, paleizen, torens, musea en tuinen. Wat mij betreft stuk voor stuk waard om te bezoeken, maar bereid je wel voor op een beetje mensenmassa. Een trammetje brengt je naar de top van de heuvel waarop het burchtgebied gebouwd is. 

2. Industrieel brunchen bij Phill's Corner
Dit coole design café, gelegen in een industriële suburb, is zeker een hapje brunchen waard. Op het menu staan voornamelijk gerechten met groentjes en seizoensfruit (say yes to avocado toast!). 
3. Schrijd over de koninklijke trappen van het Nationaal Museum
Dit gratis te bezoeken museum is het belangrijkste museum van Tsjechië. Het staat vol geschiedenis, maar je moet er vooral heen om het in 1818 ontworpen interieur te bekijken. Denk aan gouden balustrades, rode tapijten, marmeren muren en kristallen hanglampen...

4. Vintage shoppen bij Fifty-Fity Secondhand
Eerlijk, Praag is niet de stad waar je komt om goede vintage te scoren, maar ik heb het daadwerkelijk voor elkaar gekregen om tóch een goede boetiek te vinden! Fifty-Fifty verkoopt lekkere merkjes waaronder Fila, Tommy Hilfiger, etc. en is daarmee wel gelijk wat aan de prijzige kant. Alsnog wel een aanradertje als je in de buurt bent.
5. Ga wandelen in de koninklijke tuinen van Vysehrad 
Boven op één van de vele heuvels die Praag rijk is, bevindt zich Vysehrad. Dit was tot 1140 de residentie van de belangrijkste Boheemse vorsten. Vandaag de dag staan alleen de eeuwenoude ruïnes ervan nog overeind. Naast de heerlijk rustige tuinen (met gigantische uitzichten!) kun je wél nog steeds (gratis) de kasteelkerk, een kerkhof en de verdedigingswerken zien.
 6. Bestel een matcha latte met avocado toast in Cafefin
Cafefin is gewoon zo'n heerlijke hippe tent waar je naast matcha latte ook roze koffie kunt bestellen. Of het lekker is? Ik weet het niet... Maar die avocado toast met granaatappel, ei en pistache sowieso wel!
7. Kunst kijken bij DOX Centre for Contemporary Art
Dit museum focust zich op design en architectuur. Naast interessante wisselende tentoonstellingen, staat er op het dak van het gebouw een enorme houten zeppelin waar je in kunt! Ik geloof dat ik €6,- kwijt was voor een toegangskaartje en dat vond ik een hele redelijke prijs.

8. Doe een dansje voor het Dansende Huis
Het Dansende Huis is de bijnaam van een deconstructivistisch kantoorgebouw dat is ontworpen door een belangrijke Tsjechische architect. Hoe grappig is het dat de twee gebouwen letterlijk lijken te dansen? Toets Jiráskovo nám 1981/6 in op je navigatie en gij zult vinden.
9. Bezoek Galerie Reon Museum of Argondia op de Petrín heuvel
Deze 327 meter hoge heuvel kun je normaal gesproken met een kabeltreintje bezoeken, maar deze was tijdens mijn bezoek buiten werking. Dat werd lopen voor mij... En dat is maar goed ook, want ik ben tijdens de klim naar boven het allerleukste óóit tegengekomen: Galerie Reon Museum of Argondia. Een sprookjesachtig huis dat is omgetoverd tot, zoals de kunstenaar het zelf noemt, magical cavern waarin Reon Argondian zijn absurdistische en mysterieuze kunst tentoonstelt. Voor €3,- waan je jezelf in een soort Efteling-attractie. Verder op de heuvel vind je een replica van de Eiffeltoren, veel natuur, een spiegeldoolhof, een rosarium, veel kerken, een aantal restaurants en natuurlijk het uitzicht!
10. Ervaar een stukje geschiedenis in de Joodse wijk Josefov
Josefov was ooit het Joodse hart van Praag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Adolf Hitler het lugubere plan om van deze wijk een soort museum voor het uitgestorven Joodse volk te maken. Gelukkig is dat plan nooit geslaagd, maar om die reden kun je hier vandaag de dag wel nog steeds alle belangrijke Joodse schatten bezoeken. De verschillende fascinerende synagogen, de indrukwekkende begraafplaats en het oude stadhuis zijn zeker het bezoeken waard!

11. Loop via de Karelsbrug naar de John Lennon Wall 
De Karelsbrug is de beroemde burg die de Oude Stad met de wijk Malá Strana verbindt. Het staat vol kunstenaars (en selfiesticks ;)). Wanneer je de brug oversteekt, vind je links van waar het oude stadsdeel begint de John Lennon Wall. Ooit een doodgewone muur, totdat het door studenten gebruikt werd om de inspirerende teksten van de Beatles op te schilderen als uiting tegen het strenge communistische machtsblok. Vandaag de dag symboliseert de kleurrijke muur liefde, vrede en vrijheid, ofwel het Lennonism
12. Vul je buikje in BOHO Café & Store
Bestel hier de hele menukaart om vervolgens lekker door de rekken met vintage items te struinen. Tip: iedere zaterdag organiseren ze een kleine straatmarkt met vintage goods.
13. Check de tijd op het Oude Stadsplein
Het Oude Stadsplein is met recht heel oud en ook héél mooi. De gebouwen op dit plein lijken stuk voor stuk een soort decorstukken voor een film! Sla vooral het astronomische uurwerk en de Sint-Nicolaaskerk niet over.
14. Scoor een Vietnamees hapje
De Tsjechen lijken helemaal hooked aan de Vietnamese keuken! Er gaat geen straat voorbij waarin je geen Aziatische tent kunt vinden. Geloof me, ik heb er een heleboel geproefd en als beste uit de test kwamen: Pho Vietnam Tuan & Lan (zie foto hierboven) en Bahn-mi-ba. Bij beide tentjes scoor je zo'n enorme maaltijd voor ongeveer €5,-! 

Hopelijk heb je een beetje inspiratie opgedaan voor jouw volgende reisje en laat me in de reacties weten wat je ervan vindt! Groetjes thuis!

0 Comments

Follow Me On Instagram