8 THINGS TO DO IN DUBROVNIK / CROATIA

Kroatië heeft alles wat je in een vakantie zoekt (lees: kraakheldere wateren, op elke hoek een strand, terrasjes inclusief terrasjesweer, fijn volk en een heerlijke keuken). Het deed me een beetje denken aan een goedkopere versie van Italië. Niet zo gek ook, want de Adriatische zee grenst aan de wateren van mijn favoriete pastaland. Voor niet zoveel geld vlieg je naar de werelderfgoed havenstad Dubrovnik. Bereid je voor op een massa's toeristen, maar ook op een heleboel eeuwenoude straatjes en prachtige uitzichten. En ja, Dubrovnik dient in Game of Thrones als King's Landing! Wat moet je allemaal beslist doen wanneer je deze stad bezoekt? Lees snel verder, want ik ga het je vertellen. En wel nu.
1. Rondje stadsmuren 
Het eeuwenoude centrum van Dubrovnik wordt bewaakt door enorme stadsmuren die je in ruim een uurtje helemaal rond kunt lopen. Een kaartje kost je ongeveer €15,- en daarmee heb je ook gelijk toegang tot Fort Lovrijenac (andersom niet!). Vanaf de stadsmuren zijn de uitzichtjes op de stad én de zee niet mis, dus kom lekker tegen zonsondergang.
2. Trakteer jezelf op een cocktail in het Art Café
Deze tent heeft, naast goedkope cocktails, ook badkuipbanken, wastrommeltafels en vinyl. Oftewel: een toffe hotspot!
3. Laat jezelf verdwalen in het centrum
De stad is eigenlijk een soort van groot openluchtmuseum. Via de hoofdstraat Stradrun kom je vrijwel langs alle bezienswaardigheden! Vergeet de schattige zijstraatjes met allerlei trappetjes omhoog niet en sla de knusse deurtjes richting de grote kathedralen ook niet over.
4. Gun jezelf een verfrissing in de Buza Bar
Deze in de rotsen gebouwde bar heeft een heerlijk uitzicht op de zee en je kunt vanaf hier heel goed cliff jumpen! Vanaf St. Ignatius Church loop je rechtdoor tot je het bordje 'cold drinks with most beautiful view' ziet, volg dat bordje richting rechts en gij zult vinden.
5. Pak een boot naar Lokrum Island
Als je mijn bovenstaande tips hebt opgevolgd, zul je zien dat je vanaf vrijwel ieder uitzicht een klein eilandje voor de kust ziet liggen. Dit is het onbewoonde Lokrum Island, althans... Het eiland wordt bewoond door pauwen en een heleboel konijnen! Wat heeft het eiland verder te bieden? Je kunt er o.a. heerlijk verkoelend tussen de bossen wandelen, op de rustige stranden hangen of zwemmen in de dead sea! Jazeker: midden op het eiland ligt een meertje waarvan het zoutconcentraat in het water zó hoog is dat je erin kunt drijven! Vanaf de haven in Dubrovnik gaat er regelmatig een ferry. Tip: neem de boot met de gele schoorsteen voor 150 kuna retour, met een privéboot kun je price wise flink afgezet worden.
6. Ga voor vegan bij Nishta
In één van de meest leukste straatjes van Dubrovnik zit Indiaas vegan restaurant Nishta. Het is zeer populair, dus zorg wel even voor een reservering. Een welkome afwisseling met al die massa's pizza, pasta en risotto ;)
7. Bekijk zonsondergang vanaf Mount Srd
De stad Dubrovnik ligt aan de voet van de 400 meter hoge Mount Srd. Een mooie klimuitdaging of betaal zo'n €20,- en pak de kabelbaan omhoog! Hoe dan ook: dit uitzicht zal je niet snel vergeten.
8. Black risotto eten
Deze met inktvisinkt (ja, serieus) gevulde risotto is een typische specialiteit van Dalmatië en moét je dus geproefd hebben!

Volgende week neem ik je verder mee Kroatië in en hoor je alle ins & outs over het eiland Hvar! 

0 Comments

Follow Me On Instagram