21 TIPS FOR A PERFECT 21-DINNER


Eén van de leukste dingen aan 21 jaar worden is dat je een heus 21-diner kan geven. Onder de noemer 'Une Fête Vingt-et-un' gaf ik zo'n deftig etentje. Het idee is dat je de vrienden(-innen) die je pas sinds je studententijd kent een kijkje in jouw leven van voor de studie geeft. Om die reden is het gebruikelijk om het diner in het ouderlijk huis te organiseren, geheel in combinatie met ongemakkelijke speeches en hoge hakken. Inmiddels ben ik zo'n negen 21-diners (inclusief m'n eigen) verder, dus je zou kunnen zeggen dat hier een expert aan het woord is. 

TIP 1
Bedenk ruim van te voren wie je wel/niet wil uitnodigen en nodig iedereen op tijd uit. Zo kan iedereen ervoor zorgen dat hij/zij de bewuste avond ook daadwerkelijk aanwezig kan zijn (ik ben bijvoorbeeld in april jarig en gaf mijn diner in september... Maar hey, IEDEREEN was er!). 

TIP 2
Maak een duidelijk boodschappenlijstje en begin op tijd met het halen van de boodschappen. Niets is zo vervelend als drie keer op en neer moeten naar de winkel, omdat je weer eens iets vergeten bent. Geloof me, stress genoeg. 

TIP 3
Over de boodschappen gesproken... Ken je gasten! Heeft iemand een allergie? Drinkt men liever rode of witte wijn? Dit zijn allerlei dingen waar je even over na moet denken.

TIP 4
Wees een beetje lief voor je ouders! Zij zijn uiteindelijk de aangewezen personen voor al het kookwerk, de boodschappen, de kosten, de schoonmaak, etc.. Zonder hen ben je niets! Dat neemt natuurlijk niet weg dat je ze wel even een handje kunt helpen... Het is tenslotte jouw diner!

TIP 5
Denk na over een catchy dresscode! Zo was mijn Franse thema in alles doorgevoerd: drankjes, eten, aankleding, muziek, outfits, etc.. 

TIP 6
Denk ook van te voren na over de aankleding van de tafel. Haal bloemen op de markt, zorg voor gezellige servetjes, haal kaarsjes in huis, etc. 

TIP 7
Beter te veel dan te weinig. Qua eten en drinken geldt altijd deze gouden regel... Je wilt natuurlijk niet met hongerige gasten blijven zitten (bovendien is het zeker geen straf om de volgende dag lekker restjes te eten). 

TIP 8
Ontwerp zelf een klein menukaartje en leg deze op de borden neer. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is (en hoef jij niet al die moeilijke ingrediënten uit je hoofd te leren... Win-win)! 

TIP 9
Houd er rekening mee dat sommige gerechtjes een dag, nacht of een paar uur moeten opstijven, sudderen, etc. Begin dus op tijd met koken

TIP 10
Mijn vader kan toevallig bijzonder handig met een camera overweg (zie resultaat), maar zorg dat jij ook zo'n handige meneer of mevrouw de fotograaf uitnodigt. Voor de leuk! 

TIP 11
Als het ouderlijk huis nogal ver bij je studentenstad vandaan ligt (wat bij mij het geval was), dan is het wel zo handig als al je gasten blijven slapen (daarnaast is het hilarisch om het uitgaansleven van jouw middelbare schoolperiode weer eens op te pakken). Kijk of je genoeg (lucht)bedden in huis hebt en vraag eventueel aan je gasten deze mee te nemen

TIP 12
Indien je gasten blijven slapen... Een lekker ontbijtje mag niet ontbreken!

TIP 13
Begin de avond met een openingsdrankje en wat lekkers. Zo kan iedereen even rustig binnenkomen en hoef je niet direct met een snoekduik de keuken in.

TIP 14
Ruim je kamer op! Je vrienden(-innen) staan vast te popelen om een rondleiding te krijgen.

TIP 15
Zorg voor waterproof mascara... Met al die speeches is het janken geblazen (deze tip komt van pure ervaring).

TIP 16
Doe tijdens het eten je hoge hakken stiekem uit... Dit voorkomt blaren. 

TIP 17
Laat je ouders weten dat het leuk is als zij iets voorbereiden. Zo hadden mon parents mijn levensverhaal in beeld gebracht, geheel compleet met foto's en video's uit ieder levensjaar. Daarnaast hing mijn moeder de boom vol met foto's van... Tsja, mij. Als een soort levensboom! Maar ook een speech ontbrak niet. 

TIP 18
Houd er rekening mee dat aan het eind van de avond men waarschijnlijk wel een koppie koffie lust. Zet van te voren dus een lekkere grote pot!

TIP 19
Leuk als een aandenken: print één van de gemaakte foto's uit en geef deze de volgende dag in een mooi envelopje mee.

TIP 20
Je gasten zullen je eeuwig dankbaar zijn als je iets van pepermuntjes in huis haalt (na die Franse uiensoep van m'n vader kun je daar sowieso niet meer om heen). 

TIP 21
Leg de lat niet te hoog. Mijn ervaring leert dat zo'n diner al snel helemaal leuk is. Maak je dus niet te druk en vergeet niet om te genieten!

1 Comments

  1. Judith de Graaf9/26/2015

    Wat een mooi stuk over het super gezellige weekend met fijne vriendinnen. Geweldige tips! xxx

    BeantwoordenVerwijderen

Follow Me On Instagram