WAT TE DOEN IN RIO DE JANEIRO? 20x TIPS EN BEZIENSWAARDIGHEDEN

De geboorteplek van bossanova en samba, Rio de Janeiro, is een echte bucketlist bestemming! Vandaag de dag leeft de energie van het gouden tijdperk van Braziliaanse jazz nog altijd voort in de eeuwenoude straatjes en swingende barretjes. Omgeven door immense bergen, kleurrijke straten, bruisende stranden en natuurlijk de thuisbasis van een van de zeven wereldwonderen, is het enige wat je te doen staat een vliegticket boeken en smoorverliefd worden op deze stad. Wat te doen in Rio de Janeiro? In dit artikel neem ik je mee op pad! 

Wat te doen in Rio de Janeiro?

Rio de Janeiro is onwijs groot en er valt genoeg te beleven om een hele week te kunnen vullen! Er wordt niet voor niets gezegd: "God schiep de wereld in zeven dagen en besteedde daarvan twee dagen in Rio." Geen zorgen, ik zocht alvast de 20 mooiste bezienswaardigheden voor je uit. De tips en bezienswaardigheden heb ik opgedeeld per wijk, zodat je precies weet in welke wijken je veilig kunt komen en welke je dus beter kunt vermijdeWat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden

Ipanema

Ipanema is by far mijn meest favoriete wijk van de stad. Het is dan ook de enige wijk waar ik in het donker in mijn eentje over straat durfde. Verder vind je er veel hippe restaurants en gezellige bars. Het is misschien niet de meest goedkope wijk, maar in ruil daarvoor krijg je dus wel een stukje veiligheid terug. 

Praia do Leblon
Dit zonovergoten strand vind je ten westen van Ipanema en is iets rustiger en gemoedelijker dan andere stranden uit de omgeving. Het is daarnaast echt een heerlijk plekje om de zonsondergang te bekijken! Op zondag zijn auto's langs de gehele boulevard verboden en kun je lekker op straat rondrennen. Er is dan ook een leuke markt waar je handgemaakte spulletjes en lokale souvenirs kunt scoren. 

Pedra do Arpoador 
Over zonsondergangetjes gesproken: als je écht op een magische manier de zon wilt zien zakken, dan moet je plaatsnemen op de rots aan het einde van het strand Pedra do Aproador. Het strand zelf is een bekende surfspot. Zie hoe de zon tussen de bergen verdwijnt, terwijl de surfboards over het glinsterende water glijden. Genieten geblazen! 

Gurumê
Niet de goedkoopste sushi ooit, waarschijnlijk wel de lekkerste. Gurumê serveert fusion Japanse gerechten, het eten smelt letterlijk in je mond! Let wel op: het is bijna onmogelijk om een tafeltje te bemachtigen zonder reservering, dus reserveer op tijd! 

Livraria da Travessa
Noem het een boekwinkel, noem het een bibliotheek of ga erheen om lekker te lunchen met een goed boek of voor een dagje coworking. Deze plek is een oase van rust in het bruisende Ipanema. Ik heb hier een paar dagen heerlijk zitten werken, terwijl ik genoot van lekker eten en omringd door goede boeken. 

Gringo Cafe
Als echte gringo moest ik natuurlijk naar het Gringo Cafe. Op de kaart staat voornamelijk Amerikaans eten, zoals American pancakes, gebakken eitjes met avocado en chicken waffles met maple syrup, inclusief onbeperkte coffee refill service! Een welkome afwisseling van al die menukaarten vol rijst en bonen. De porties zijn ook naar Amerikaanse standaarden, dus ik kan aanraden om een gerecht te delen. 

Empório Jardim na Praia
Hier kun je de hele dag terecht voor ontbijt en lunch. Vooral de bakkerij is een hit, want daarvan vind je er niet veel in Brazilië. Het eten is lekker vers, gezond en voor een goede prijs! 

Bacio di Latte
Ik kan hier lang of kort over zijn, maar dit is gewoon een super lekkere ijssalon! Ze maken hier ijs volgens eeuwenoude Italiaanse tradities en dat proef je terug. 

Teva
Een van de weinige veganistische restaurants die Rio de Janeiro rijk is (oh boy, they do love their meat here). Ik kan aanraden om wat kleine gerechtjes van de kaart te delen, zodat je al het lekkers kunt proeven! Ik bestelde de pulled jackfruit taco's; aanrader! Wat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden
Wat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden

Copacabana

Over het algemeen is Copacabana een vrij veilige wijk, plus (en dit wil je) het strand is op loopafstand. Het strand van Copacabana is 4,5 kilometer lang en er valt altijd wel reuring te vinden. Voor een goed potje flaneren ben je hier dan ook aan het juiste adres. Verder vind je in deze wijk verschillende restaurants en gezellige barretjes. Let er wel op dat je in het donker niet zomaar gaat rondlopen. Ik heb verder geen specifieke tipjes verzameld voor deze wijk, ik raad eigenlijk vooral het strand aan! 
Wat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden

Saudé

In Saudé bevindt zich de oorspronkelijke haven van de stad en het schijnt zo te zijn dat in deze wijk de samba is geboren (maar daarover hieronder meer). De straten zijn lekker ruim opgezet en het is hier redelijk veilig, al zou ik hier voor de algehele sfeer niet zo snel verblijven. 

Pedro do Sal
Zoals genoemd is Rio de Janeiro bij uitstek de bestemming om samba te dansen. Ga op maandag- of donderdagavond richting Pedro do Sal en maak kennis met een van de gezelligste straatfeesten van de stad! Pedro do Sal staat namelijk bekend als heuse bakermat van de samba. Woon verschillende jamsessies bij, proef caipirinha's met vers fruit en verschillende soorten street food en geniet natuurlijk van de authentieke Braziliaanse samba! 

Museu do Amanhã (Museum of Tomorrow)
Alleen al voor de architectuur van het gebouw, ontworpen door Santiago Calatrava, moet je een bezoekje brengen aan het museum. Het museum zelf gaat over wetenschap in combinatie met duurzaamheid; op een interactieve manier leer je meer over de toekomst van de mens, de wereld van morgen en technologie. Tip: op dinsdag is de toegang gratis! 

Museu de Arte do Rio of MAR (Rio Museum of Art)
Hier vind je de coolste hedendaagse kunstcollecties van Brazilië met wisselende exposities. De entree kost slechts een paar euro en in ruil daarvoor kun je genieten van meerdere verdiepingen gevuld met kunst. Sla ook zeker het dakterras niet over, want vanaf hier heb je mooi uitzicht op de waterkant van Porto Maravilha. 
Wat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden

Centro

Centro vormt het centrum van de stad. Vanaf hier ben je dichtbij de meeste bezienswaardigheden en musea. Het is hier redelijk veilig, maar naar mijn smaak net iets te druk en toeristisch om te verblijven. 

Confitería Colombo
In 1894 werd Confitería Colombo geopend door twee Portugese immigranten die zich hadden laten inspireren door de Europese koffiehuizen. Nu, bijna twee eeuwen later, is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het café is vrijwel nog in originele staat, inclusief kroonluchters, enorme spiegels en belle epoque-stijl. Om nog maar te zwijgen over de heerlijke gebakjes die ze hier serveren! Het is dan ook niet voor niets dat het in de top 10 mooiste cafés van de wereld staat. 
Wat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden

Lapa

De wijk Lapa is waar de feestjes te vinden zijn. Het komt hier in de late uurtjes helemaal tot leven. De cocktails komen op tafel, de live muziek schalt door de straten en er worden flink wat achterwerkjes geschud (vaak tot aan de ochtendzon!). 

Escadaria Selarón
Misschien wel de meest gefotografeerde plek van de stad? Escadaria Selarón. Deze beroemde kleurrijke trappen met mozaïektegels vormen dan ook een fotogeniek plaatje. De trappen zijn ooit door de Chileense kunstenaar Jorge Selarón gemaakt als eerbetoon voor het Braziliaanse volk. In de loop der tijd doneerden steeds meer bezoekers tegels vanuit alle windrichtingen van de wereld, wat uiteindelijk voor een bonte verzameling tegels heeft gezorgd. Klim via de trappen omhoog (vergeet onderweg niet een iconische foto te schieten en van de straatmuzikanten te genieten!), dan kom je uiteindelijk in de wijk Santa Teresa uit. Fun fact: Snoop Dogg en Pharrell schoten hier ook ooit de muziekvideo van het nummer 'BeautifulWat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden

Santa Teresa

Ik vond dit een van de meest verrassende wijken. Het is relaxt, kleurrijk, artistiek en erg hip. Tussen de gezellige tentjes vind je sfeervolle pleintjes, veelzijdige straatkunst en betaalbare eetplekjes. Het voelt bijna alsof je de stad uit bent en in een dorpje bent beland! Ook ligt de wijk op een hoger gelegen deel van de stad, wat natuurlijk voor prachtige uitzichtjes zorgt. 

Bar do Mineiro
Dit café is sinds 1992 een begrip onder de locals van Santa Teresa. Op het menu staan typische Braziliaanse gerechten, zoals feijoada met bonen en ossenstaart met aardappeltjes en waterkers. Je kunt hier echt lekker knus zitten en met een beetje geluk zie je het oude gele trammetje voorbij sjezen. 

Museu da Chácara do Céu
Voor een van de meest uitgebreide kunstmusea's van de stad moet je bij Museu da Chácara do Céu zijn. Het bijzondere aan dit museum? Het is gevuld met de privé-kunstcollectie van een Braziliaanse zakenman (waarvan ik de naam ben vergeten, oeps!). Het schijnt vol zeer zeldzame kunstwerken te staan. Ik vond vooral het uitzicht dat je vanaf hier hebt erg mooi! 

Bar do Serginho
Op zondagmiddag liep ik bij toeval langs dit café en ik stuitte op het schattigste ooit: te midden van de zaak stond een grote tafel dat gevuld was met muzikanten! Volgens mij was zo'n beetje ieder instrument wel vertegenwoordigd aan deze tafel en samen waren ze gewoon lekker een beetje aan het jammen. Rondom de tafel stonden alle gasten lekker te genieten van de deuntjes, uiteraard met een lekker fris biertje in de hand. Wat een genot! 
Wat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden
Wat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden

Urca

Deze wijk ligt iets buiten het centrum. Het staat bekend als een rustige wijk, er valt eerlijk gezegd ook niet heel veel te beleven op één hoogtepunt na. Lees snel verder! 

Pão de Açúcar (Surgarloaf Mountain)
Pak de twee kabelbanen naar de top van de Suikerbroodberg en laat je verrassen door het panoramische uitzicht over de stad! Ik kan het dan ook sterk aanraden om rond zonsondergang omhoog te gaan en blijf tot het donker om te genieten van alle kleine lichtjes. Vanaf 396 meter hoogte heb je schilderachtig uitzicht op zee, het strand van Copacabana, de bergen, de baai, de Rio-Niteróibrug en natuurlijk op het wereldberoemde beeld van Christus de Verlosser. Wat mij betreft is hier het allermooiste uitzicht op Rio de Janeiro! 
Wat te doen in Rio de Janeiro tips en bezienswaardigheden

Jardim Botânico

De wijk Jardim Botânico, niet te verwarren met de botanische tuin, is de meest groene en wijk van de stad en voelt lekker tropisch aan. Het is namelijk pal tegen het regenwoud aangebouwd (nu snap je ook gelijk waar de naam van de wijk vandaan komt)! Tijdens je hectische citytrip kun je hier heerlijk even bijkomen. Al helemaal als je het combineert met een bezoekje aan de botanische tuin (heb ik helaas niet gedaan) en Parque Lage (lees hieronder verder). 

Parque Lage
Eén van de minder bekende bezienswaardigheden van de stad, maar tegelijkertijd ook één van de mooiste. Het ligt namelijk aan de voet van Nationaal Park Tijuca (het grootste stadsbos ter wereld)! Hier ontsnap je even aan de chaos en drukte van de stad. Geniet van rustgevende vogelgeluiden, bekijk het magische uitzicht op het beeld Christus de Verlosser, breng een bezoekje aan de bijzondere grotten, wandel door het aquarium of spot kleine zijdeaapjes hoog in de bomen. 

Bonus tip: ga niet naar Christus de Verlosser
Het is natuurlijk hèt symbool van Rio en een van de zeven wereldwonderen, desalniettemin kan ik je niet bepaald aanraden om het 38 meter hoge standbeeld van Jezus Christus te gaan bekijken. Hoewel het uitzicht vanaf de top prachtig is, is het wat mij betreft je tijd, geld en de moeite niet waard. Je kunt alleen per trein of minibus omhoog, waar ze een asociaal hoge prijs voor vragen (en waarbij je wordt opgelicht als je niet oplet). Heb je een kaartje gescoord, dan sta je vervolgens uren in de rij te wachten om omhoog te kunnen. Wij hebben in totaal zo'n 3 uur in de volle zon staan wachten. Eenmaal aangekomen op de top, is het zó druk dat er letterlijk wordt gevochten om een foto te kunnen maken. Te bizar! Wij zijn geloof ik slechts vijf minuten op de top geweest. Vanaf andere plekken in de stad, zoals Sugarloaf Mountain, heb je net zo'n spectaculair uitzicht en heb je tegelijkertijd goed uitzicht op het standbeeld. 

Hoe veilig is Rio de Janeiro?

Tuurlijk, het is niet de veiligste stad op aarde en waarschijnlijk ook niet een van de meest veilige vakantiebestemmingen die je ooit zult bezoeken. Het feit is dat er veel gewelddadige berovingen plaatsvinden en dat het erg onrustig kan zijn in de welbekende favela's en soms ook omliggende wijken. Ik heb me vooralsnog naar omstandigheden vrij veilig genoemd (vooral in en rond de wijk Ipanema). Pas een beetje op, vermijd (in je eentje) over straat gaan na zonsondergang, draag geen opzichtige dure accessoires, draag je geld en telefoon altijd op je lichaam, etc. Ga je zwemmen in de zee? Zorg dat er altijd iemand bij je spullen op het strand achterblijft om op te letten. Daarnaast heb ik alles met de Uber gedaan, zodat ik zo min mogelijk kon verdwalen. Dat is erg goed te doen! Ook omdat de meeste bezienswaardigheden niet op loopafstand van elkaar liggen. Laat je dus niet afschrikken en boek dat vliegticket naar een van de mooiste steden op aarde! 


THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram