TIPS VOOR EEN STEDENTRIP NAAR WENEN

Als fervent liefhebber van kastelen en imposante gebouwen, kon ik niet anders dan een keertje de hoofdstad van Oostenrijk bezoeken. Wenen! Dat deze stad ooit de residentie van het grootste Habsburgse rijk was, is nog duidelijk zichtbaar als je door de met pracht en praal omringde straten wandelt. Wenen is niet alleen prachtig om te zien, er valt ook ontzettend veel te doen en beleven! Uiteraard deel ik met jou mijn tips voor een stedentrip naar Wenen. 

Tips voor een stedentrip naar Wenen

Wenen is trendy, studentikoos en lekker hip, met als kers op de taart: de prachtige architectuur. Vele bekendheden vinden hun oorsprong in deze stad, denk aan Mozart, Beethoven, Marie-Antoinette, prinses Sisi en Sigmund Freud. Hun voormalige huizen zijn vandaag de dag ingericht als kleine musea waarin je alles over hun leven te weten komt. De stad ademt kunst en historie! Daarom is een stedentrip naar Wenen absoluut een aanradertje als je het mij vraagt. 
Lacherelle tips stedentrip WenenLacherelle tips stedentrip WenenLacherelle tips stedentrip Wenen1. Schloss Belvedere
Schloss Belvedere valt in de categorie dingen die je tijdens je bezoek aan Wenen eigenlijk niet mag overslaan. Dit paleizencomplex bestaat uit twee gebouwen die via een Franse tuin met elkaar worden verbonden. Wat ik erg indrukwekkend vond om te horen is dat Maria Theresa hier in 1770 een gemaskeerd bal heeft georganiseerd voor maar liefst 16.000 gasten (like what?!) ter ere van het huwelijk van haar dochter Marie Antoinette en Louis XVI. Vandaag de dag is het gebouw als kunstmuseum in gebruik, waar je onder andere het werk van Gustav Klimt ziet hangen. 

2. Hundertwasserhaus
In 1986 woonde er een kunstenaar in Wenen die droomde van een pand waar mensen vrij en in harmonie met elkaar en de natuur konden leven. Hij besloot zijn droom werkelijkheid te maken en ontwierp Hundertwasserhaus. De mensen die hier wonen mogen hun ramen zelf versieren zoals ze willen, waardoor dit wooncomplex een bijzondere mix is van gezellige kleurtjes, asymmetrische vormen en planten. 
Lacherelle tips stedentrip Wenen3. Stephansdom
De Stephansdom is de belangrijkste kerk in Wenen en ligt in het hart van de stad. De kathedraal stamt uit 1147 en heeft een hoogte van maar liefst 136,7 meter. Daarmee is dit de hoogste kerk van Oostenrijk! Jawel, je kunt ook een klim maken (lees: 343 trappen) naar het hoogste puntje van de toren voor een prachtig uitzicht over de stad. Lacherelle tips stedentrip Wenen4. Weense Staatsopera
Het operagebouw in Wenen is wereldberoemd en geroemd om de goede akoestiek. Een avondje opera meepakken is dan ook een absolute aanrader! Zelf besloot ik een balletvoorstelling bij te wonen en scoorde een kaartje voor slechts 12 eurootjes. Je zit dan vanzelfsprekend niet op het beste plekje ooit, maar zo maak je voor weinig geld toch een unieke ervaring mee! Lacherelle tips stedentrip Wenen5. Sisi Museum
Het Sisi Museum is gelegen in het voormalige hofpaleis van Franz Ferdinand en zijn geliefde Sisi. In dit museum vind je verschillende koninklijke vertrekken, zoals de slaapkamers, badkamers, gemeenschappelijke ruimtes en (mijn persoonlijke favoriet) een aantal bombastische jurken en juwelen uit Sisi's garderobe. Echt even terug in de tijd! Het hofpaleis wordt hedendaags nog steeds gebruikt door de bondspresident en voor plechtigheden. Lacherelle tips stedentrip WenenLacherelle tips stedentrip Wenen6. Osterreichische Nationalbibliothek
Deze bibliotheek heeft een verzameling van bijna 8 miljoen wetenschappelijke boeken. Maar dat is niet de reden waarom je een bezoekje moet brengen aan deze bibliotheek! Het lijkt namelijk net alsof je op de set van een Harry Potter film bent beland als je tussen de eeuwenoude boeken, met goud bedekte boekenkasten en adembenemende plafondschilderingen staat. Een kaartje om naar binnen te komen kost ongeveer 8 euro. Totaal de prijs waard als je het mij vraagt!

7. Naschmarkt
Ga je graag struinen op de markt? Dan is Naschmarkt, een van de bekendste en oudste markten van Oostenrijk, echt iets voor jou! Op deze markt verkopen ze lekkernijen uit alle windstreken van de wereld. Wij kochten er verse olijven, een zakje wasabi nootjes en geroosterde amandelen met een laagje chocolade. Hmmm! Op zaterdagen van 06:30 uur tot 14:00 uur vind je naast de Naschmarkt een enorme vlooienmarkt waar je mooie vintage pareltjes kunt scoren! 
Lacherelle tips stedentrip WenenLacherelle tips stedentrip Wenen8. MUMOK
MUMOK, ofwel Het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (een hele mond vol), is een van de beste musea voor moderne kunst in Wenen. Op de Museumplatz onmiskenbaar door het grijze gebouw dat hoog boven je uittorent. Van impressionisme tot futurisme; elke stroming is te vinden in MUMOK! Ik heb dan ook erg van mijn bezoek aan dit museum en haar tentoonstellingen genoten. Is je honger voor moderne kunst hierna nog niet gestild? Neem dan ook zeker een kijkje bij Kunsthalle Wien en Museum of Applied ArtsLacherelle tips stedentrip WenenLacherelle tips stedentrip Wenen8. Schloss Schonbrunn
Schloss Schonbrunn is de trekpleister van Wenen. En dat is niet zo gek, want wat een droomlocatie is dit! Het deed me enorm aan Versailles denken. Kun je je voorstellen dat dit enorme paleis ooit een huwelijkscadeau was voor keizerin Maria Theresa? Tijdens je bezoek krijg je een kijkje in de vertrekken van Franz Josef en zijn Sisi en Maria Theresa. Ik kan je aanraden om dit met audiotour te doen, want het is onwijs interessant om iets meer te weten te komen over het reilen en zeilen binnen de kasteelmuren. Zo kwamen we er via de audiotour achter dat niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart in het slottheater heeft opgetreden. Het grootste deel van de paleistuinen kun je trouwens gratis bezoeken. Dus ga lekker rondstruinen en klim de heuvel op om de Gloriette van dichtbij te bekijken. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over het paleis en de stad! 

Vintage shoppen in Wenen

Wenen is niet perse een stad waar je echt goede vintage kunt vinden (en al helemaal niet voor een redelijke prijs!), maar ik heb zeker een paar winkeltjes ontdekt die gevuld zijn met tweedehands pareltjes. Mijn favorietjes? Kleder gehen um, Polyklamott, Theater Brett, Bootik45, Wolfmich en Burggasse 24.
 

Eten & drinken in Wenen

1. BAO MeBu
Hier bestel je de allerlekkerste bao buns! Voor slechts 9 euro mag je drie buns naar keuze uitkiezen en daar heb je voor een avondmaaltijd meer dan genoeg aan. Ik koos voor de klassieke crispy chicken bao, de mango chicken bao en de seitan bao met avocado. Ik wil terug! 
Lacherelle tips stedentrip Wenen
2. Hungry Guy
Een prima lunchtentje als je geen zin hebt in een uitgebreide lunch, maar wel even een smakelijke hap naar binnen wilt gooien die ook nog eens goed vult. Je kunt hier kiezen uit verschillende pita's met Israelische lekkernijen, denk aan falafel of shakshuka, of gevuld met wienerschnitzel. En dat voor rond de 9 euro! 

3. Palmenhaus
Naast de koninklijke vlindertuin, het Schmetterlinghaus, vind je Palmenhaus. In deze overdekte botanische kas kun je even lekker een drankje drinken of genieten van een lunch. Ik bestelde er een Wiener melange! 

4. NENI am Naschmarkt
De naam verklapt het al een beetje, aan de Naschmarkt vind je het verrukkelijke tentje NENI. Wij gingen hierheen voor een uitgebreid Israelisch ontbijtje, maar je kunt er ook heel goed lunchen of een drankje doen. 
Lacherelle tips stedentrip Wenen
5. Ulrich
Dit was een van mijn favoriete eettentjes van Wenen! We gingen hier op een brakke zondag brunchen en werden absoluut niet teleurgesteld. De porties zijn kleurrijk, groot en betaalbaar. 

6. Phil
Phil is zo'n typische tent waar je uuuren kunt doorbrengen. Het is namelijk een koffiezaakje en boekenwinkel in een! Zoek een goed boek uit, bestel je favoriete drankje en ga lekker relaxen in een van de fauteuils. Overigens ook een goed plekje om te werken of studeren! Lacherelle tips stedentrip Wenen
7. Cafe Clash
Cafe Clash is je nieuwe favoriete spot voor vrijdagmiddagborrels. Het is er knus en voelt een beetje als een huiskamer aan. De drankjes zijn er goedkoop en de muziek goed! Lacherelle tips stedentrip Wenen
8. WUK
WUK omschrijft zichzelf het beste als cultureel centrum. Iedere avond zijn er namelijk talloze culturele activiteiten te ondernemen, zoals workshops, theater, expositie's, tentoonstellingen, maar ook concerten. Vergeet dus vooral niet om WUK een bezoekje te brengen.  

9. Cafe Blutezeit
Een vegan koffietentje met heerlijke gezonde maaltjes, zoals bowls, zelfgemaakte soepjes en havermoutkoeken. En het allerleukste? Er spelen regelmatig bandjes in dit cafeetje! Dat ze hier van muziek houden, blijkt wel uit het feit dat je hier een gratis koffie scoort als je een liedje zingt (hoe hilarisch?!). 

10. Das WERK
En we sluiten dit lijstje af met een knaller, want Das WERK is een club! Potverdorie, wat hebben wij hier lekker staan dansen op zaterdagnacht. Er waren twee zalen, eentje met techno en de ander met funky disco muziek. Er is ieder weekend weer een ander programma, voor ieder wat wils dus! 

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram