9 THINGS TO DO IN JERUSALEM / ISRAEL

Vanuit Tel Aviv reizen we iets verder richting het zuiden van Israël. Een land dat net ietsje kleiner is dan ons eigen kleine kikkerlandje. Van Tel Aviv naar Jeruzalem is dan ook maar een klein uurtje karren, maar je komt in een totaal andere wereld terecht. Moderne hotels ruilen zich in voor afgebrokkelde stadsmuren en de breed opgezette boulevards veranderen in smalle straatjes. Jeruzalem is een stad met een verhaal en dat is voelbaar. Nog nooit kwamen er in één stad zoveel geloven en heiligdommen samen. Ook de omgeving heeft zoveel moois te bieden. Dit en meer lees je allemaal hieronder!
1. Hike door Ein Avdat National Park
Ergens in de Negev vind je de canyon Ein Avdat. Vanuit hier kun je een zeer fotogenieke route van zo'n 12 kilometer afleggen. Deze route brengt je langs kabbelende waterpoelen, steile rotsen en diepe kloven. Op sommige stukken moet je zelfs met ladders via steile rotswanden omhoog klimmen. Helemaal genieten als je van een inspannend avontuurtje houdt (en geen watje bent)! Kijk daarnaast regelmatig omhoog, want dit is ook de leefomgeving van een aantal enorme roofvogels!

2. Slaap in een kibbutz
Een kibbutz is een soort minidorpje waar een gemeenschap leeft onder dezelfde normen en waarden. Meestal leven ze van landbouw of de visserij en zijn ze grotendeels zelfvoorzienend. Het is heel fascinerend om hier te overnachten, dus zeker doen!
3. Maak een woestijntocht per kameel
Onder de voorwaarde dat je je eerst wel goed inleest of de dieren goed behandeld worden natuurlijk. Indien ja: heel gaaf om op deze 'traditionele' wijze de woestijn te ontdekken!
4. Doe een wens bij de klaagmuur
De klaagmuur (of westmuur) is één van de heiligste plekjes in town en een overblijfsel van wat vroeger een Joodse tempel was. De tempel werd verwoest en Joden komen sindsdien naar de muur om te rouwen en klagen over de verwoesting van hun grote heiligdom. Vandaag de dag komen mensen hier vanuit de hele wereld vooral heen om voor hun geliefden te bidden en een op papier geschreven wens achter te laten. Eigenlijk is het dus een beetje een sprookjesmuur geworden! Zal mijn wens uitgekomen zijn...?
5. Ga zwemmen in de Dode Zee
Een rondje zwemmen (of eigenlijk: dobberen) in de Dode Zee mag je écht niet overslaan. Eerlijk: het voelt zo bijzonder om te kunnen blijven drijven (en terwijl je dat doet heb je uitzicht op Jordanië)! Het prikt wel een beetje hier en daar (vooral als je zo'n onhandig ding bent als ik), maar je huidje komt babyzacht terug. Je komt hier trouwens niet voor een verkoelende duik, want het water was warmer dan de douche op een vrieskoude winterdag.

6. Overnacht in een traditionele bedouine tent
Beeld je in: het enige geluid dat je hoort komt van het knetteren van het kampvuur (en indien aanwezig: een gitaar!). Boven je hangt een dak van duizenden fonkelende sterren. Je ligt opgekruld in je warme slaapzak en de geur van schapenhuiden dringt je neus door. Je bent omringd door verschillende glinsterende stenen, zand en mineralen. Wat je moet doen om dit beeld jouw werkelijkheid te maken? Overnacht in een traditionele bedouine tent te midden van de woestijn! Het heeft echt iets magisch!
7. Laat je tranen vloeien in Yad Vashem
In dit historisch museum worden Joodse slachtoffers van de Holocaust en redders van de Joden herdacht. Ik kan eigenlijk niet helemaal goed in woorden uitleggen wat voor diepe indruk deze plek op mij heeft achtergelaten... De honderden schoentjes, de gevulde koffers met belangrijke persoonlijke bezittingen en de overgebleven plukken haar hebben mij het meest geraakt. Ondanks dat dit een emotioneel zware activiteit voor een vakantie of reis is, kan ik je toch aanraden het museum een bezoek te schenken (al is het alleen maar voor het prachtige uitzicht dat je vanaf hier op de stad Jeruzalem hebt).
8. Bezoek het graf van David Ben Gurion
David Ben Gurion was de eerste minister-president van Israël, wat hem natuurlijk een belangrijk persoontje maakt. Deze man was geobsedeerd door de woestijn en heeft hier zelfs zijn levensstudie van gemaakt. Dankzij hem is de woestijn vandaag de dag leefbaar en op sommige stukken zelfs vruchtbaar! Met die informatie zal het je ook niet verbazen dat hij en zijn vrouw aan de rand van een enorme klif liggen begraven, wat omringd is door woestijnvlaktes tot zover je ogen kunnen kijken. Grappig feitje: voor zijn dood koos hij zelf deze plek uit om begraven te worden.
9. Zie hoe drie religies samenkomen op de Tempelberg
De Tempelberg is het heiligste der heiligdommen. De berg Moria, zoals hij ook wel wordt genoemd, is een bijzondere: hier komen drie wereldreligies samen. Op vrijdagmiddag zie je hoe in zwart gehulde Joodse mannen met dikke baarden en grote hoeden zich langzaam richting het heiligdom bewegen. Tegelijkertijd hoor je hoe de Islamistische gelovigen opgeroepen worden tot het gebed. Terwijl de Joden en moslims zich naar hun gebedshuizen begeven, verzamelen de christenen zich aan de noordkant van de Tempelberg. Hier begint namelijk de lijdensweg van Jezus. Al met al een interessante en onmisbare gewaarwording!

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram