11 THINGS TO DO IN SPLIT / CROATIA

Split was by far mijn favoriete plekje in Kroatië. Een soort historische mix van Nice-achtige boulevards, hipster spotjes en met natuur bezaaide uitzichten. Iedere hoek van de straat is fotogeniek en van bijna ieder restaurant krijg je spontaan trek (serieus, de dagen in Split bestonden voornamelijk uit van terras naar terras gaan). Om niet te verdwalen tussen al het moois en lekkers, deel ik vandaag mijn tips met jou! 
1. Wandel over de Riva Boulevard
Een heerlijke boulevard om lekker overheen te struinen, met een verfrissend drankje neer te ploffen en vanachter je zonnebril ongegeneerd mensen te kijken met het decor van de haven op de achtergrond. Aan het einde van de Riva vind je de Green Market, waar je terecht kunt voor een vers sapje of fruit voor je strandpicknick.
2. Dwaal door het Diocletian Palace
Dit Romeinse paleis is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot het historische stadshart van Split en vormt een unieke combinatie van Romeinse architectuur en middeleeuwse stedenbouw. Daarom staat Split, het zal je vast niet verbazen, op de werelderfgoedlijst van UNESCO (what's new, croatia?)!
3. Haal een ontbijtje bij MakaMaka
Deze acai en poke bar is gewoonweg verdomd lekker. See for yourself.
4. Beklim de Marjon Hill
Deze heuvel is het uiteinde van het schiereiland waarop Split gelegen is. Je kunt de dichtbeboste heuvel beklimmen, maar dat is wel vrij pittig (trek dus niet je flipflopjes aan!). Op de top word je beloond met goed uitzicht én een enorme vlag waar je lekker trots mee op de foto kunt.
5. Frietjes eten bij Surf 'n Fries
Hier krijg je frietjes uit een Volkswagenbusjebakje. Meer wil je niet in het leven.
6. Betreed de Cathedrale of St. Domnius
Indrukwekkend mooi! Neem een combiticket waarmee je ook de catacombe en de klokkentoren mee kunt bezoeken. Binnen tien minuutjes sta je boven van een top uitzicht te genieten. Ik voelde me echt een soort prinsesje dat over haar koninkrijk uitkeek. 
7. Bestel een visje bij Villa Spiza
De echte Dalmatische keuken proeven voor een goede prijs in het oude centrum? Dan moet je hier zijn. Ik bestelde op goed geluk iets met vis en kreeg voor zo'n €13,- deze grote vriend op m'n bord. Oprecht de lekkerste vis die ik in tijden heb gegeten! 
8. Haal een ijsje bij Luka
Hier haal je 100% het beste ijs van Split. Als je lekker experimenteel in je smaken zit, ben je hier ook aan het juiste adres: ik bestelde de bolletjes orange/carrot, mango/kokos en straciatelle/ricotta. Wat. Een. Combinaties.
9. Ga zwemmen onder de watervallen van Krka National Park
Op ongeveer 1,5 uur rijden van Split ligt Krka National Park. Een druk, maar beeldschoon park waar je (en dit is mijn favoriete deel) onder de watervallen kunt zwemmen! Vanaf Split raad ik je Krka Tours aan: voor €30,- krijg je ontbijt, vervoer en een handige gids. Prima deal!
10. Eilandhoppen richting Brac Island
Brac Island ligt letterlijk voor de kust van Split, dus perfect voor een dagje eilandhoppen! Vergeet je bikini niet: Zlatni Rat Beach in Bol schijnt één van de mooiste strandjes in de wijde omgeving te zijn. Zonnebrand is trouwens ook best handig... Ik heb uiteraard mijn neus weer dik verbrand. 
11. Je laatste avondmaal bij UJE Oil Bar
Deze tent maakt z'n eigen olijfolie en heeft die echte huisgemaakte specialiteiten op de kaart staan, zoals deze curry van kikkererwten en garnaaltjes en pasta met homemade pesto. Tegenover de UJE Oil Bar zit een delicatessenwinkeltje waar je gelijk alle ingrediënten van het menu kunt kopen. Mega chill! Perfecte tent om lekker decadent van je laatste avondmaal te genieten.

Dit was het laatste deel van mijn reis door Kroatië *awwwhhh*. Gelukkig komen er binnenkort weer hele gezellige city guides aan. 

0 Comments

Follow Me On Instagram