10 TIPS FOR PASSING YOUR DRIVING TEST IN ONE TIME

Zaterdagmorgen. Een ontbijt op bed, een zonneschijn langs het gordijn, een kop zonder zorgen en driemaal hoera: afgelopen vrijdag haalde ik mijn rijbewijs in één keer! Ik ben zo blij als een sprinkhaan (en énorm opgelucht). Het was een week van slecht slapen, veel piekeren en bakken vol angstzweet. Toch viel het examen me enorm mee en ging ik met een goed voorbereid en rustig gevoel de weg op. Mede daardoor ben ik, denk ik, in één keer geslaagd. Daarom deel ik vandaag mijn persoonlijke voorbereidingstips met jou! 

Tip 1: zorg voor voldoende rijlessen. Jouw rij-instructeur kan wel denken dat je er klaar voor bent, maar dat ligt natuurlijk geheel aan jou. Ik heb bijvoorbeeld drie lessen extra genomen, gewoon om m'n zelfverzekerdheid in de auto eigen te maken. Liever nu iets meer lessen, dan zakken en het opnieuw op moeten pakken. Right?
Tip 2: laat je vooral niet gek maken door alle enge verhalen! 'Je zakt al als je één keer vergeet in je spiegels te kijken' of 'als je zenuwachtig overkomt dan denkt de examinator dat je er nog niet klaar voor bent en laat hij je zakken'. For real? Mijn ervaring leert de examinatoren kritisch, maar rechtvaardig zijn. Laat je dus niet beïnvloeden door al die enge verhalen... Als jij écht kan autorijden, dan prikt hij/zij echt wel door die zenuwfoutjes heen! 
Tip 3: fouten maken mag, het gaat erom hoe je ze oplost. Ik vergat bijvoorbeeld terug te schakelen en stond daardoor midden op een kruispunt stil, maar ik herpakte mezelf, checkte m'n omgeving, scande de veiligheid en slaagde alsnog (oh en ik vergat m'n gordel om te doen... Oeps!). You see? Al heb je 30 jaar een rijbewijs, foutjes maken is menselijk en dat weet je examinator maar al te goed!
Tip 4: blijf niet in je fouten hangen. Laat je dus niet de rest van de rit afleiden door een gemaakte fout, laat het los en rijd rustig verder. Je hebt niet voor niets een halfuur om jezelf te bewijzen! 
Tip 5: eet van te voren bananen. Ik weet niet wat dat is, maar het schijnt oprecht iets met je concentratie te doen... (Trakteer jezelf überhaupt op een flink ontbijt). 
Tip 6: cliché, maar zorg ervoor dat je voldoende uitgerust bent! Ik bracht een hele week wijnloos door en ging elke dag op tijd naar bed. En echt, op het dag van 't examen voelde ik me topfit en super scherp! Whoooh!
Tip 7: zet je favoriete muziek/radiozender op tijdens je examen. Bijna al mijn favorietjes kwamen voorbij, wat ervoor zorgde dat ik helemaal in m'n element zat. 
Tip 8: neem een tussentijdse toets. Hier doe je een echt examen na, alleen kun je er niet voor slagen of zakken. Het voordeel is dat je zo precies weet hoe zo'n examen gaat en wat er van je verwacht wordt (en hoe 't voelt als je een keertje niet naast je vertrouwde rij-instructeur zit).
Tip 9: ga iets te vroeg naar het examen. Ik heb eerst nog even uitgebreid een koffietje gedronken en met mede-kandidaten tips en zenuwen uitgewisseld. Op die manier ga je veel relaxter van start.
Tip 10: zorg dat al je vrienden en familieleden klaar zitten om voor je te duimen! Een beetje geluk is wel op z'n plaats ;) 

1 Comments

Follow Me On Instagram